PM Riias: Cameron esitleb idapartnerluse tippkohtumisel ELi reformikava

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile esines Suurbritannia peaminister kodus siseministeeriumis.
Eile esines Suurbritannia peaminister kodus siseministeeriumis. Foto: SCANPIX

Suurbritannia peaminister David Cameron lubas esitada Riias Euroopa Liidu idapartnerluse tippkohtumisel bloki teistele liikmesriikidele ettepanekud ELi reformimiseks.

«Alustan täna kaasliidritega arutelusid ELi reformimise ning Suurbritannia ja ELi suhete ülevaatamise üle,» teatas Cameron enne Riiga saabumist Downing Streeti teatel. Ta nentis, et kõnelused ei kujune hõlpsaks, kuid usub, et brittide probleemidele leitakse lahendus ja parandatakse kogu ELi.

Juba enne tänase tippkohtumise algust vestles Cameron sel teemal Poola peaministrit Ewa Kopacziga.

Cameron ja tema konservatiivne erakond võitsid hiljuti üllatuslikult Suurbritannia üldvalimistel parlamendis enamuse. Konservatiivid lubasid valimiste eel, et vaatavad üle Ühendkuningriigi liikmelisuse tingimused ELis ja 2017. aastal toimub liitu kuulumise üle ka rahvahääletus. Lisaks muule ärritab Suurbritanniat praegu ELi juures pagulaste jaotamise kava.

Idapartnerluse tippkohtumise peaülesanne on vaadata üle ja kinnitada sidemed kuue idapartneri Armeenia, Aserbaidžaani, Valgevene, Gruusia, Moldova ja Ukrainaga ning täna jõuab avalikkuse ette ka vastavasisuline deklaratsioon.

ELi välisasjade kõrge esindaja Federica Mogherini kinnitas täna hommikul enne kohtumist, et see saab olema nii liidu kui idapartnerite jaoks hea päev. Mida täpsemalt see idapartneritele kaasa toob, ta ei täpsustanud.

Seoses Euroopa tähelepanu haaranud migratsioonikriisi, Suurbritannia reformiplaanide ja Kreeka majandusprobleemidega on mitmed eksperdid ja tippkohtumisel osalejad avaldanud ka arvamust, et hoolimata kohtumise peateemast, võivad idapartnerid mitmete riikide jaoks Riias teisejärguliseks jääda.

Saksamaa kantsler Angela Merkel, Prantsusmaa peaminister Francois Hollande ja Kreeka peaminister Alexis Tsipras pidasid eile õhtul aga laenukõnelusi. Hollande'i abi teatel oli nende vestlus igati sõbralik. Arutati Kreeka koostööd võlausaldajate troika Euroopa Komisjoni, Euroopa Keskpanga ja IMF-iga ning ärgitati Kreekat reformikavaga jätkama.

Tsiprase, Merkeli ja Hollande'i eileõhtune kohtumine Riias kestis ligi kaks tundi.  Foto: Scanpix
Tsiprase, Merkeli ja Hollande'i eileõhtune kohtumine Riias kestis ligi kaks tundi.  Foto: Scanpix Foto: Guido Bergmann/AP

Financial Times'i Brüsseli büroo juht Peter Spiegel kirjutas eile õhtul sotsiaalvõrgustikus Twitter, et ehkki esialgse lauaplaani järgi pidanuks Saksamaa kantsler Angela Merkel ja Kreeka peaminister Alexis Tsipras õhtusöögil kõrvuti istuma, nad seda tegelikult ei teinud. Teisele poole Merkelit oli istuma sätitud Euroopa parlamendi president Martin Schulz.

Pärast Riia tippkohtumise järgse pressikonverentsi lõppu kohtuvad Tsiprasega ka Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk.

Eile Riiga saabudes ütles Juncker, et Briti küsimus ei ole idapartnerluse kohtumise peateema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles