Rootsi kaitseminister soovib USA kohaloleku suurendamist Euroopas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi kaitseminister Peter Hultqvist.
Rootsi kaitseminister Peter Hultqvist. Foto: SCANPIX

Rootsi kaitseminister Peter Hultqvist avaldas oma Washingtoni visiidi ajal soovi, et USA peaks oma kohalolekut Euroopas ja sealhulgas Balti riikides suurendama, edastas Rootsi raadio.

«Ma leian, et USA kohalolek Euroopas on väga tähtis ja peaks suurenema, mitte vähenema. Pean seda oluliseks ka Balti riikides. Tähtis on jätkata õppusi, millest võtavad osa paljud riigid ja mis näitab meie ühist võimekust,» ütles kaitseminister Rootsi raadiole.

Rootsi võtab mais ja juunis osa üheksa riigi lennuväeõppustest Arctic Challenge Exercise ja mereväeõppustest Baltops, kuhu muu hulgas saabuvad USA-st pommituslennukid B52.

Viimasel ajal on Venemaa ohu tõttu Rootsis elavnenud ka arutelu Ojamaa (Gotlandi) parema kaitsmise vajaduse üle, kirjutab Dagens Nyheter.

Kaitseekspertide hinnangul tuleks sinna paigutada kuni 5000 sõjaväelast. Rootsi rahvapartei esindaja Ulf Klasson on soovitanud Gotlandi kolme sadamasse Slitesse, Klintehamni ja Visbysse ehitada lõhkeainehoidla, mille võimaliku invasiooni korral saaks õhku lasta.

«Gotlandil on Läänemerel väga suur strateegiline tähtsus. Meil on vaja võimalikku invasiooni aeglustada, mis on vajalik abijõudude juurdetoomiseks,» ütles ta lehele.

Rootsi kaitsejõudude kõrgkooli endine rektor Karlis Neretnieks leiab, et lõhkeainehoidlad tulnuks juba ammu ehitada. Samas tõdes ta, et sadamad saaks kiiresti mineerida.

Valitsus on otsustanud paigutada Ojamaale 150 sõjaväelast. Neretnieksi sõnul oleks minimaalne vajadus 1500 sõjaväelast, 20-30 tanki, 50 soomukit ja väike suurtükipataljon.

«Gotland ei ole iseenesest sihtmärk, aga kui Venemaa tahaks teha midagi Balti riikide vastu, siis oleks erakordselt kasulik ehitada Gotlandile kaitsemüür, mis ei laseks NATO-l liitlasi aidata,» selgitas ta.

Kaitseväe kõrgkooli projektijuhi Peter Matssoni sõnul on NATO, Balti riigid ja Poola mures, et Rootsi ei suuda Ojamaad (Gotlandit) kaitsta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles