Pühasõdalane kurdab: järjekorrad enesetapurünnakutele on liiga pikad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Dagestani päritolu Islamiriigi ehk ISIS jutlustaja Kamil Abu Sultan al-Daghestani avaldab internetis nördimust: enesetapurünnakutele soovijate nimekirjad on Süürias nii pikad, et enne on vabatahtlikel oht lahingus surma saada.

Abu Sultan avaldas oma kaebuse uuel ISISe ideoloogiat reklaamival veebilehel nimega Qonah. Ta kurdab, et organisatsiooni peamiselt Araabia päritolu komandörid kuritarvitavad oma positsiooni ja eelistavad saata missioonidele oma sõpru ja sugulasi, jättes tšetšeeni võitlejad ilma võimalusest üllalt surma minna.

Selle asemel peavad sõdalased veetma kuid ootenimekirjas, enne kui saavad «tööotsa». See on aeg, mille jooksul on juba tõsine oht mujal lahinguväljal oma ots leida.

Ühtlasi soovitab Abu Sultan soovijatel Süüria asemel Iraaki minna – seal pääsevat kiiremini löögile. «Amir Akhmed al-Shishani (ISISe komandör) rääkis mulle ühest noorest kutist, kes läks Iraaki suitsiidimissioonile. Ta läks sinna sellepärast, et järjekorrad Süürias olid vää-äää-ga pikad,» kirjutab mees.

Ometi ei leidnud noor võitleja õnne ka Iraagis: pärast kolm kuud kestnud tühja passimist loobus mees mõttest ja tuli Süüriasse tagasi. Abu Sultan heidab ette, et Iraagis on enesetapurünnakule pääsemiseks ainus võimalus «blat» - vene keelest laenatud termin, mis tähistab sidemeid. «Need saudid on asja nii kinniseks ajanud, nad lasevad oma sugulasi blat`i abil nimekirjas ettepoole,» süüdistab mees.

ISIS avaldas mõni aeg tagasi potentsiaalsetele liitujatele suunatud käsiraamatu, milles hoiatas: enesetapurünnakule tahtjad peavad olema kannatlikud. Enne enese õhkimist peavad uustulnukad läbima ka treeninglaagri.

Kuigi islamivõitleja saab oma ideaali nimel võideldes surma mõlemal juhul – nii enesetapurünnakus kui tavalises lahingus – evivad suitsiidimissioonid ekspertide sõnul suurt taktikalist tõhusust. Lisaks suurematele kahjustustele vaenlase poolel on need ka tänuväärseks propagandamaterjaliks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles