Venemaa lubas võtta Ukraina võla suhtes karmi hoiaku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa peaminister Dmitri Medvedev.
Venemaa peaminister Dmitri Medvedev. Foto: SCANPIX

Moskva võtab karmima hoiaku, kui Ukraina ei tasu oma võlgu Venemaale, mis hõlmab ka 2,7 miljardi euro suurust laenu, sõnas Vene peaminister Dmitri Medvedev täna.

Võlgade maksmata jätmise või külmutamise korral võib Moskva oponeerida uusi Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) laene Kiievile, lisas peaminister.

Konflikt venemeelsete separatistide ja valitsusvägede vahel Ida-Ukrainas on suurendanud Ukraina majanduslikke hädasid, ütles ta.

Kiievi sammud võlamaksete külmutamiseks näevad välja nagu «bolševike keeldumine tsaariaegse valitsuse võlgade tasumisest», ütles Medvedev.

«See mõjutab nende läbirääkimist IMFiga. Me võtame selle suhtes maksimaalselt karmi hoiaku ning kaitseme oma riiklikke huve,» lisas ta.

Ukraina ülemraada kiitis teisipäeval heaks seaduse, mis lubab valitsusel kehtestada välisriikide kommertskreeditoride võlamaksetele moratooriumi.

Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk ütles, et Kiiev loodab jõuda laenuandjatega võla restruktureerimises kokkuleppele, vastasel juhul võidakse kehtestada maksetele moratoorium.

Ukraina võla moodustavad põhiliselt riigivõlakirjad kokku 17 miljardi dollari väärtuses. Umbes 10 miljardit sellest võlgneb Ukraina erainvestoritele, keda juhib USA investeerimisfond Franklin Templeton. See grupp ei ole seni nõustunud ei intresside langetamise ega laenutähtaja pikendamisega.

Kiiev püüab jõuda järgmisel kuul kokkuleppele, mis võimaldaks riigil nelja aastaga säästa 15,3 miljardit dollarit ja vältida maksejõuetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles