Islamiriigi võitlejad sisenesid Palmyra muuseumi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skulptuur Palmyra muuseumis.
Skulptuur Palmyra muuseumis. Foto: SCANPIX

Sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik (IS) võitlejad sisenesid Süüria iidse Palmyra muuseumi ning panid sinna oma valvurid, teatas Süüria muinsusameti direktor Mamoun Abdulkarim täna.

Abdulkarim ütles Damaskuses peetud pressikonverentsil, et mõned kipskujud on purustatud, kuid esialgu ei ole teateid selle kohta, et võitlejad oleksid alustanud muuseumis kultuuriväärtuste purustamist.

Võitlejad sisenesid muuseumi juba neljapäeval ja purustasid mõned kipskujud, mida kasutati eelajaloo perioodi elu kujutamiseks.

Džihadistid naasid reedel ning kui nad lahkusid, «sulgesid nad enda järel uksed ja panid valvurid» muuseumi sissepääsu juurde, ütles Abdulkarim.

Enamik kunsti- ja kultuuriväärtustest oli juba Palmyra muuseumist Damaskusesse toodud enne, kui IS saavutas neljapäeval täieliku kontrolli linna üle.

«Kuid seal on veel suuri eksponaate, nagu sarkofaag, mis kaalub kolm või neli tonni ja me ei suutnud seda liigutada, need teevad mulle muret,» seletas Abdulkarim.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles