Ukraina pani internetti natside röövitud aarete nimekirja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alfred Rosenberg
Alfred Rosenberg Foto: Wikipedia.org

Ukraina riigiarhiiv avalikustas internetis 140 000 lehekülge dokumente, milles on Teise maailmasõja ajal natside röövitud kunstiteosed loetletud.

Nimekirjas on ka eraisikutest holokaustiohvritelt ära võetud kunstiteosed ja raamatud, edastab AP.

Riigiarhiivi dokumentides on andmeid Belgiast, Prantsusmaalt, Hollandist, Itaaliast ja endise Jugoslaavia aladelt pärit kunstiteoste ja väärisesemete kohta.

Röövimised pandi toime 1940 – 1944. Dokumentides seisab, et lisaks juudikogukonna liikmete väärisasjadele, leidus natside saagi hulgas ka Nõukogude Liidu muuseumidest ja raamatukogudest varastatud esemeid ja raamatuid.

Röövitud asjade nimekiri pärineb Ukraina piirkonna eest vastutanud baltisakslasest natsiministrist Alfred Rosenbergist (1893 – 1946) jäänud dokumentide hulgast.

Eestis Tallinnas sündinud Rosenberg oli Natsionaalsotsialistliku Saksa Töölispartei üks ideoloogilistest juhtidest. Rosenbergi sulest pärinevad mitme natsionaalsotsialistide rassiteooria ja antisemitismiga seotud doktriinid.

1915 – 1923 oli Rosenberg abielus eestlanna Hilda Leesmanniga. Pärast lahutust abiellus ta 1925. aastal sakslanna Hedwig Karmeriga, see abielu kestis kuni mehe surmani.

Nürnbergi kohus mõistis Rosenbergi surma. Ta hukati poomise läbi 1946. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles