USA on mures Venemaa vabaühenduste seaduse pärast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin.
Vene president Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

USA on sügavalt mures, kuna Vene president Vladimir Putin allkirjastas vastuolulise seaduse, mis keelustab Moskva jaoks soovimatud valitsusvälised organisatsioonid, ütles Ühendriikide välisministeeriumi kõneisik Marie Harf eilses avalduses.

«Me oleme mures, et see uus seadus piirab veelgi kodanikuühiskonna tööd Venemaal ning on veel üks näide sõltumatute häälte kasvavast mahasurumisest Venemaa valitsuse poolt ning tahtlikest sammudest isoleerida Vene inimesed maailmast,» ütles Harf.

«Me oleme jätkuvalt mures üha kasvavate piirangute pärast sõltumatule meediale, kodanikuühiskonnale, vähemuste esindajatele ja poliitilisele opositsioonile,» lisas ta avalduses, mis ilmselt pälvib Kremli pahameele.

Venemaalased, nii nagu inimesed kõikjal mujal, väärivad valitsust, mis toetab erinevaid ideid, läbipaistvat ja vastutavat valitsemist, võrdset kohtlemist seaduse ees ning võimalust rakendada oma õigusi, kartmata karistust, ütles Harf.

Uus seadus lubab keelustada välismaised kodanikuühendused, milles nähakse ohtu Venemaa «kaitsevõimele» või «põhiseaduslikule korrale» ning võtta vastutusele nendega koostööd tegevaid kohalikke aktiviste. Keelatud organisatsioonidega koostööd tegevaid Vene kodanikke võib oodata suur rahatrahv ja kuni kuueaastane vangistus.

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International nimetas seadust «viimaseks peatükiks enneolematus vabaühenduste mahasurumises ja sõnavabaduse lämmatamises Venemaal».

2012. aastal Venemaal jõustunud mittetulundusühingute seadus kohustab poliitikaga seotud ja välismaa fondidest raha saavaid vabaühendusi ennast välisagendina registreerima. Samuti peavad ühendused kasutama välisagendi nimetust kõikides end tutvustavates materjalides.

Putin ütles 2012. aastal seadust allkirjastades, tegemist on enesekaitsega Venemaa poliitilise tegevuse Läänest rahastamise vastu.

Nimekirjas on nüüdseks 48 vabaühendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles