NATO kindral: Islamiriik värbab Afganistanis võitlejaid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nn Islamiriigi võitlejad.
Nn Islamiriigi võitlejad. Foto: SCANPIX

Sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik (IS) värbab võitlejaid Afganistanis, kuid veel seal ei tegutse, ütles NATO vägede komandör selles riigis.

«Afganistanis toimub värbamine, värbamine toimub ka Pakistanis. Raha liigub edasi-tagasi,» ütles kindral John F. Campbell eile ajakirjanikele.

Lähis-Idas tegutsev rühmitus, mis on tuntud ka araabiakeelse nime Daeshi all, ei ole kunagi ametlikult tunnistanud kohalolekut Afganistanis ning arvatakse, et mässulised, kes on nimetanud end ISi pühasõdalasteks, on Talibanist lahkunud võitlejad, kes tahavad näidata end tugevama jõuna.

Kuigi mõned Talibani võitlejad on pooli vahetanud, on kahe erineva ideoloogiaga rühmitused Afganistani rahutus lõunaosas omavahel lahinguid pidanud.

Veebruaris hukkus NATO droonirünnakus endine Talibani komandör ja Guantánamo vang mulla Abdul Rauf Khadim, kellel kahtlustati sidemeid ISiga.

Afganistani president Ashraf Ghani on korduvalt avaldanud kartust, et Süürias ja Iraagis toimepandud brutaalsustega tuntust kogunud IS on imbumas Afganistani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles