Rouhani: vaenlane takistab meil naftat müüa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hassan Rouhani
Hassan Rouhani Foto: SCANPIX

Iraani president Hassan Rouhani kutsus täna rahvuslikule ühtsusele, et vabastada majandus rahvusvahelistest sanktsioonidest, mida ta võrdles okupatsiooni vormiga.

«Me peame ühendama käed ning vabastama meie majandusterritooriumi, mida okupeerivad ebaõiglaselt P5+1 riigid (Suurbritannia, Hiina, Prantsusmaa, Venemaa, USA ja Saksamaa) ja ÜRO Julgeolekunõukogu - kasutades diplomaatilisi ja poliitilisi vahendeid,» ütles Rouhani televisioonis edastatud kõnes.

P5+1 püüab saavutada Teheraniga läbirääkimiste kaudu kokkuleppe, mis takistaks Iraanil tuumarelvade väljatöötamist. Vastutasuks ollakse valmis leevendama karme majandussanktsioone.

Iraani konservatiivid on olnud vastu igasugusele kokkuleppele, mis kärbiks Teherani tuumategevust.

ÜRO Julgeolekunõukogu on aastatel 2006-2010 võtnud vastu Iraani tuuma- ja raketiprogrammide ohjeldamiseks kuus resolutsiooni, millest sanktsioone kehtestati neljas.

Alates 2012. aastast on USA ja Euroopa Liit rakendanud ka mitmeid ühepoolseid sanktsioone konkreetsete valdkondade vastu.

Iraani naftaeksport on langenud 2011. aasta rohkem kui 2,2 miljonilt barrelilt päevas 1,3 miljonini. Iraanil ei lubata osaleda ka globaalses pangandusvõrgustikus SWIFT.

«Vaenlane takistab meil naftat müüa,» ütles Rouhani kõnes, millega tähistati 33 aasta möödumist Iraani linna Khorramshahri vabastamisest Iraani-Iraagi sõjas aastatel 1980-1988.

Iraani pangandussektor on samuti okupatsiooni all, kuna «me ei saa raha saata ega saada» välismaalt, lisas ta.

«See on nagu takistataks vere voolamist meie veenides,» kirjeldas Rouhani praegust olukorda.

Iraani ja kuue suurriigi vahelised läbirääkimised jätkuvad teisipäeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles