ÜRO raportid: Islamiriik kasutab naiste ja laste vastu seksuaalvägivalda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mosleminaised
Mosleminaised Foto: SCANPIX

USA väljaanne Washington Post viitab ÜRO raportitele, mille kohaselt äärmusrühmitus Islamiriik kasutab naiste ja laste vastu seksuaalvägivalda.

Zainab Bangura, kes on ÜRO erisaadik sõjalistes konfliktides seksuaalvägivalla ennetamise küsimustes, teatel on Islamiriigi ideoloogia naiste ja laste vastane.

«Islamiriik kasutab vallutatud aladel naiste ja laste vastu vägivalda, sealjuures ka seksuaalvägivalda. Teame juhtumit, milles üks 20-aastane noor naine põletati elavalt, kuna ta ei lasknud end vägistada,» teatas ÜRO esindaja.

Bangura on saanud informatsiooni naistelt, kellel on õnnestunud Iraagis ja Süürias Islamiriigi laagritest põgeneda. ÜRO andmetel võib džihadistide poolt olla seksiorjadeks röövitud 3000 – 5000 naist, kellest osal on lapsed.

Raportite kohaselt tapavad Islamiriigi võitlejad uute alade vallutamisel kõik mehed, kes on üle 14-aastased. Naised jäetakse ellu, kuid emad eraldatakse tütardest ja poegadest. Ellu jäetud poistest koolitatakse džihadiste.

Islamiriik laseb naised alati võtta, et lasta oma arstidel uurida, kas neid saab müüa. Tüdrukute puhul peetakse tähtsaks neitsilikkust. Sobivaks osutujad pannakse Islamiriigi üheks tähtsamaks linnaks peetavas Raqqas oksjonile.

Oksjonil valivad nii kohalikud võimumehed kui ka Araabia maadest pärit jõukad naftašeigid endale seksiorje.

Bangura andmetel on ühte ilusat teismelist tüdrukut müüdud ja ostetud 22 korda.

«Inetumad naised vägistatakse, ilusamad müüakse seksiorjadeks. Need naised, kes džihadistidele ei allu ja püüavad põgeneda, tapetakse,» jätkas erisaadik.

Sierra Leones ministrina töötanud Bangura on uurinud ka Bosnias ja Somaalias paramiltaarüksuste ja islamistide poolt naiste peal toime pandud seksuaalvägivalda, kuid Islamiriigi poolt toime pandav on tema sõnul väga äärmuslik.

Džihadistide kätte saanud naised sõna otseses mõttes tehakse elavateks laipadeks, kuna neid kahjustatakse nii füüsiliselt kui vaimselt.

«Tegemist on ääretu julmusega, mille abil Islamiriigi võitlejad näitavad oma võimu. Naiste kallal vägivallatsejad on tegelikult nõrgad,» lisas Bangura.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles