Noorte naiste surmapõhjus number üks maailmas on enesetapud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Noorte naiste levinuimaks surmapõhjuseks maailmas on tõusnud enesetapp, see on jõudnud ettepoole isegi surmaga lõppevatest sünnitustest, teatas Maailma Tervishoiuorganisatsiooni raport, mis avaldati küll juba möödunud aastal, ent on seni küllaltki vähe tähepanu saanud. 

Enda käe läbi sureb rohkem 15 kuni 19 aastaseid tütarlapsi kui autoõnnetustes, haiguste või raseduskomplikatsioonide tagajärjel. Sealjuures on aastaid olnud selles vanusegrupis surmapõhjus number üks just nimelt viimased. Sama vanusegrupi noormeeste puhul on surmapõhjustest esikohal autoõnnetused.

Millal täpselt jõudsid sünge edetabeli esikohale enesetapud, ei ole teada, ent see juhtus millalgi viimase kümnendi jooksul, teisel kohal on olnud see juba oluliselt kauem. Kõikjal maailmas on tehtud aga suuri jõupingutusi varajaste raseduste vältimiseks ning lapseootel naistele parema arstiabi tagamiseks, enesetappude ennetamisele pööratav tähelepanu on oluliselt väiksem.

Rahvusvahelise naisuuringute keskuse (ICRW) andmetel oli vahe enesetappude ja raseduskomplikatsioonidest põhjustatud surmade vahel väga väike juba ka 2000. aastal.

Regiooniti on olukord vägagi erinev. Euroopas on tõepoolest surmapõhjus number üks enesetapud, Aafrikas ei ole see aga isegi mitte esiviisikus, sest seal surevad väga paljud raseduskomplikatsioonide ja HIV tagajärjel.

Kagu-Aasias sureb ise tekitatud vigastustesse aga kolm korda rohkem teismelisi tütarlapsi kui millessegi muusse.

15 – 19 aastaste tütarlaste surmapõhjuste esiviisik WHO andmetel

  1. enesevigastamine
  2. raseduskomplikatsioonid
  3. HIV/AIDS
  4. liiklusõnnetused
  5. kõhulahtisust põhjustavad haigused
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles