Prantsuse aktivist tahaks, et kogu maailma poed annetaks toidujäägid abivajajatele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mees, kelle algatusel asuti Prantsusmaal vastu võtma seadust, mis sunnib supermarketeid toidujääke äraviskamise asemel heategevusele annetama, soovib, et tema kampaania leviks ka ülejäänud maailmas.

Pariisist Loodes asuva Courbevoie' kohaliku omavalitsuse liige Arash Derambarsh leiab et tohutute toidukoguste raisku laskmine on skandaalne ja absurdne ning see tuleks anda puudustkannatavatele peredele, kodututele ja töötutele. «Toit on elu aluseks ja see on elementaarne faktor meie eksistentsi tagamiseks,» rääkis ta Guardianile.

Arash Derambarsh.
Arash Derambarsh. Foto: BERTRAND GUAY/AFP

Derambarsh algatas oma soovi seaduseks saamiseks petitsiooni, millele andis allkirja ple 200 000 inimese ning mis jõudis ka Prantsuse parlamendi üle.

Reegel kehtestatakse osana laiaulatuslikumast seadusest, mis tegeleb majandusliku võrdsuse tagamisega ja kinnitatakse lõplikult ilmselt homme,

Seadusega keelatakse supermarketitel säilivustähtaja lõpule lähenevate toidukaupade ära viskamine ja nende tahtlik söödamatuks muutmine. Seni on olnud tavaks näiteks prügikonteineritesse visatavate toidukaupade üle valamine valgendajaga, et takistada riknemise tõttu potentsiaalselt ohtlike toidukaupade tarbimist. Sellegipoolest on palju selliseid inimesi, kes käivad toidukaupluste prügikastidest endale kõhutäidet otsimas ning nende hulka ei kuulu mitte ainult kodutud.

Derambarshi on tema kampaania tõttu nimetatud naiivseks idealistiks ja teda on isegi rünnatud, ent ta kinnitab, et sai kohaliku omavalitsuse liikmeks just nimelt seetõttu, et tahtis inimesi aidata.

Kampaaniat alustas ta oma kodulähedase poe juures, ta käis seal peagi riknevat kaupa kokku korjamas ja jagas selle laiali puudustkannatavatele inimestele. Iga päev sai tema kampaania abil toidukaupu ligi sada inimest. Pooled neist olid mehe sõnul üksikemad, pensionärid või madalapalgalistel kohtadel töötavad inimesed. Ülejäänud olid kodutud.

Derambarsh tahab viia oma ettepaneku septembris ÜRO ette ning novembris G20 riikide majanduskohtumisele Türki.

Prantsusmaal visatakse igal aastal ära hinnanguliselt 7,1 miljonit tonni toitu. 67 protsenti sellest viskavad ära tarbijad ise, 15 protsenti restoranid ja 11 protsenti poed. Terves Euroopa Liidus visatakse igal aastal ära umbes 89 miljonit tonni ja maailmas 1,3 miljardit tonni toitu. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles