Pildid ja video: Galápagose saarestiku vulkaanipurse ei ohusta roosasid iguaane

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ecuadori Galápagose saarestikku kuuluval Isabela saarel hakkas eile vulkaan Wolf purskama ning esmalt arvati, et sellel saarel elavad haruldased roosad iguaanid satuvad ohtu.

Isabela saar on maailmas ainus, kus neid väljasuremisohus olevaid iguaane elab, kirjutab YLE.

Isabela saarel asuv Wolfi vulkaan on  oma 1700 meetrise kõrgusega Galápagose saarte kõrgeim koht.

Vulkanoloogide sõnul on Wolfi vulkaan viimased 33 aastat olnud uinunud olekus ning ei olnud märke, et ta oleks võinud purskama hakata.

Eile purskus sellest vulkaanist välja tuhapilv, mis jõudis rohkem kui kümne kilomeetri kõrgusele ning nõlvadelt hakkas alla voolama tulikuuma laavat.

Ecuadori keskkonnaministeerium teatas, et laava voolab piki vulkaani lõunakülge, iguaanid elavad aga kirdes. Selle tõttu loodetakse, et ohustatud liigi esindajad ei satu laavaga kokku ning keegi neist ei huku.

Samuti ei voola laavat Isabela inimasustuse suunas.

Vulkanoloogide teatel peaks laava voolama merre, kuid see võib kõigutada mere ökosüsteemi, tuues kaasa sadade kalade ja teiste mereloomade hukkumise.

Seismoloogid kahtlustasid selle aasta aprillis, et Isabela saare Sierra Negra vulkaan hakkab purskama, sest sellele viitas seismoloogiline uuring, kuid purse toimus nüüd hoopis Wolfi vulkaanis.

Galápagose saarte rikkalik floora ja fauna andis kunagi Briti loodusuurijale Charles Darwinile inspiratsiooni kirjutada teos liikide tekkest. Darwin külastas seda saarestikku 1835. aastal ning ta teos ilmus 1859.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles