Venemaa klubi aitab vanematel oma laste homoseksuaalsusega leppida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seksuaalvähemuste meeleavaldus Peterburis.
Seksuaalvähemuste meeleavaldus Peterburis. Foto: AFP/SCANPIX

Venemaal Peterburis tegutseb klubi, mis ühendab lapsevanemaid, kelle järglased on otsustanud oma tavapärasest erineva seksuaalse sättumusega avalikkuse ette tulla.

Kuigi koosolekud on mõeldud vanematele, on enamus kohalkäijaid siiski nende pojad ja tütred. Vanematestki annavad näole ainult emad, isasid tavaliselt mitte ühtegi.

Koosolekutel kehtib üksainus reegel: kõneleda tohib vaid see, kes hoiab parasjagu käes tumesinist pehmet lohet. Kellelgi ei lubata segada vahele ja telefonid peavad olema välja lülitatud.

«Mu ema haigestus hiljuti tõsiselt ja ta lubas mul tema eest hoolt kanda,» vahendab klubilise Sergei sõnu Guardian. «Vähemalt ei karjunud ta mu peale nagu varem: lõpeta ära, sa homo, kao minust eemale, ära puuduta mu asju!» Talle vastas sagedane külaline Nina – Sergei peab oma vanematele selgitama, et homoseksuaalid ei ole sellised, nagu neid telekas näidatakse. «Neil võtab kaua aega, enne kui nad mõistma hakkavad. Kõik armastavad oma lapsi, nad kõik saavad aru.»

Dimitri tuli kapist välja, kui ta oli 18-aastane. Tema ema reageeris esmalt rahulikult, kuid hakkas paari tunni pärast nutma. «Ta karjus mu peale, et ma saan HIVi ja mul ei ole kunagi lapsi,» meenutas mees. Sellest vahejuhtumist saati otsustas Dimitri teemat enam mitte üles võtta ja suhted emaga näisid laabuvat. Kuid mehele tundus, et naine ei saa asjast päris õigesti aru ja üritas kolm aastat hiljem uuesti. «Ema, mul on kahju, aga ma olen endiselt gei,» alustas Dimitri. Tulemuseks järjekordne vaidlus.

Homoseksuaalsus ja samasooliste vahelised suhted on Venemaa ühiskonnas endiselt suur tabuteema – ühingu aktivistid usuvad, et iga gei kohta, kelle kalduvused tema perekond omaks võtab, tuleb viis ülejäänut, kellest lahti öeldakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles