Läti poliitik: idapartnerluse riigid kardavad Venemaad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andris Piebalgs.
Andris Piebalgs. Foto: AFP/SCANPIX

Euroopa Liidu idapartnerluse riigid on hakanud Venemaad kaitsma, mistõttu niinimetatud Riia deklaratsioon ei ole nii karmisõnaline, kui võiks olla teises olukorras, ütles Euroopa Liidu endine arenguvolinik ja praegune Läti presidendi nõunik majanduse ja ELi küsimustes Andris Piebalgs.

Peibalgs sõnas teisipäeval Läti riigitelevisioonile, et pärast Vilniuse tippkohtumist tundus idapartnerluse kohtumise korraldamine Riias võimatu. «Nende riikide Riiga kokkutoomine ajal, mil ELi lõunaosas on suured migratsiooniprobleemid, on Läti suur kordaminek,» ütles mees

Presidendi abi sõnul on Riia deklaratsiooni puhul kõige olulisem, et see üldse vastu võeti.

«Idapartnerluse riigid on hakanud Venemaad kartma ning deklaratsiooni tekst ei ole ehk nii karm, kui võinuks olla teistsuguses olukorras, kuid minu meelest on sõnum siiski küllalt täpne,» ütles Piebalgs.

ELi endine volinik lisas, et kuulda on olnud kriitikat, et mõni idapartnerluse riik oleks pidanud saama võimaliku ELi liikmesuse kohta selgema sõnumi, kuid tuleb meeles pidada, et neil tuleb enne viia läbi rida reforme.

«Öelda praegu, et nad on kandidaadid, oleks tähendanud ELi liikmesuse standardi allapoole laskmist. Saavutused sõltuvad eeskätt nende riikide valitsustest ja parlamentidest,» ütles Piebalgs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles