Junckeri esindaja: Orbáni diktaatoriks nimetamine oli nali

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni juht Jean-Claude Juncker (paremal) Ungari peaministrit Viktor Orbánit Riias tervitamas.
Euroopa Komisjoni juht Jean-Claude Juncker (paremal) Ungari peaministrit Viktor Orbánit Riias tervitamas. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker tegi Riia tippkohtumisel Ungari peaministrit Viktor Orbánit diktaatoriks kutsudes nalja, tunnistas tema esindaja täna Brüsselis.

Juncker ütles reedel idapartnerluse tippkohtumise tervitustseremoonial Orbánit nähes kaamerate ees kuuldavalt «Näe, diktaator tuleb!» ning kordas sama tiitlit veel ka Orbánit kättpidi tervitades.

«On ilmselge, et see oli lõbus osa ühest üsna pikast ja igavast tervitusprotsessist. Ja ma võin teid ka informeerida, et peaminister Orbán kutsus härra Junckerit suurhertsogiks. See oli vestlus, mis jäi sellesse väga spetsiifilisse olukorda,» rõhutas Junckeri pressiesindaja Margaritis Schinas. Vastates Ungari ajakirjaniku küsimusele, kas Junckeri hinnangut saab võtta tõsiselt või naljana, ütles esindaja, et jätab hinnangu andmise siiski ajakirjanikule.

Schinase sõnul on Juncker osalenud poliitikas 33 aastat, olles olnud (Luksemburgi Suurhertsogiriigi - BNS) peaminister 19 aastat. «Ta tunneb kõiki Euroopa Ülemkogu liikmeid väga hästi ning tal on tugevad suhted ja vastastikune usaldus nende kõigiga. Ta on tuntud oma sageli mitteformaalse ja isegi laheda stiili poolest,» rääkis Schinas.

Vastates küsimusele, kas Juncker peab Orbáni juhtimisstiili naljakaks, kinnitas Schinas, et seda pole ta öelnud. «Ma ei järeldaks siit midagi enamat. Ma olin seal kohal ja ma ei tunne, et selle taga oleks mingi reaalne teema,» rõhutas Junckeri esindaja.

Ungari peaminister Orbán on Euroopa Liidus pälvinud kriitikat oma autoritaarse ja populistliku juhtimisstiili ning võimu koondamise pärast. Alles eelmisel nädalal tekitas ta ELis pahameelt sooviga taastada surmanuhtlus.

Eelmisel nädalal öeldi Junckeri büroost, et nad ei kuulnud, mida Euroopa Komisjoni president Riias Ungari valitsusjuhile ütles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles