Jaapanis on hakanud võid nappima

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Või
Või Foto: SCANPIX

Jaapani valitsus valmistub välismaalt suures koguses või impordiks, kuna riigis on tekkimas võipuudus.

Möödunud aastal tekkis Jaapanis mitmete piimatoodete puudus, mille tõttu ostukeskuste piimaletid jäid pikaks ajaks tühjaks, edastab The Guardian.

Jaapani piimatootjaid ühendav organisatsioon hoiatas, et jaapanlased tarbivad 7000 tonni rohkem võid kui seda toodetakse.  Selle tõttu on ees ootamas või vähesus ja lõpuks puudus kui seda toiduainet välismaalt sisse ei veeta.

Võid oli kitsalt ka möödunud aasta detsembris enne jõule, mil paljud soovisid jõulukooke küpsetada. Siis seati sisse võimüügi piirangud, et võid võimalikult paljudele jätkuks.

«Valitsus plaanib võid importida, et võid jätkuks piisavalt,» teatas eile Jaapani põllumajandusminister Yoshimasa Hayashi ning lisas, et või impordi detailplaan avalikustatakse lähiajal.

Võipuuduse põhjuseks on see, et Jaapani farmerid ei soovi piimakarja kasvatada, kuna piima tarbimine on rahvastiku vananedes vähenenud. See omakorda mõjutab ka võitootmist, kuna põhitooraineks on piim.

Möödunud aastal importis Jaapani välismaalt võid kahel korral, mais 7000 tonni ja septembris 3000 tonni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles