Komisjon esitas 143,5 miljardi euro suuruse ELi eelarveprojekti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Komisjon esitas täna parlamendile ning liikmesriikidele Euroopa Liidu (EL) 2016. aasta eelarveprojekti, mis näeb ette kulusid summas 143,5 miljardit eurot.

Raha investeeritakse innovatsiooni toetamiseks, töökohtade loomiseks, liikmesriikide ja piirkondade majandusliku lähenemise edendamiseks, tõhusamaks rändega tegelemiseks ja EL-i ülemaailmse rolli edasiseks tugevdamiseks, teatas Euroopa Komisjon.

Ligi pool eelarvest ehk 66,58 miljardit eurot läheb majanduskasvu, tööhõive ja konkurentsivõime ergutamiseks. Komisjoni prioriteetide toetamiseks näeb mustand ette 1,67 miljardit eurot. See hõlmab, näiteks energialiidu ja digitaalse ühtse turu toetamist selliste programmide kaudu nagu Euroopa Ühendamise Rahastu.

Haridus-, koolitus-, noorte- ja spordiprogrammi Erasmus+ suunatakse projekti kohaselt 1,8 miljardit eurot ehk 30 protsenti rohkem kui sel aastal. Teadus- ja innovatsiooniprojektile Horisont 2020 eraldatud summa kasvas 11,6 protsenti 10 miljardi euroni. Põllumajandustootjatele eraldatakse kokku 42,86 miljardit eurot.

Projekt sisaldab ka makseid Euroopa Strateegiliste Investeeringute Fondi (EFSI), mis on Euroopa investeerimiskava keskmeks. EFSI tagatisfondi suunatakse 2 miljardit eurot kulukohustustena ja 500 miljardit eurot maksetena.

Euroopa Liidu eelarve moodustab ELi sisemajanduse koguproduktist (SKP) ligikaudu 1 protsendi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles