Taani peaminister kuulutas välja üldvalimised 18. juuniks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani peaminister Helle Thorning-Schmidt.
Taani peaminister Helle Thorning-Schmidt. Foto: SCANPIX

Taani peaminister Helle Thorning-Schmidt kuulutas 18. juuniks välja üldvalimised, kuigi arvamusküsitlused näitavad tema vasaktsentristliku koalitsiooni allajäämist opositsioonile.

«Taani on tagasi, me olme kriisist väljunud .... On aeg pärida taanlastelt, kas nad soovivad seda suunda jätkata,» ütles täna Thorning-Schmidt, kes vastavalt valimisreeglitele pidi kuulutama valimised välja hiljemalt 14. septembriks.

Taani sai tõsiselt räsida 2008. aasta majanduskriisis, mis tõi kaasa kinnisvaramulli lõhkemise. Thorning-Schmidti sotsiaaldemokraatide juhitav valitsus on alates 2011. aastast majandust tasapisi taastada püüdnud, kuid alles viimasel ajal on see hakanud tulemusi andma.

Eile tõstis valitsus 2015. aasta majanduskasvu prognoosi seniselt 1,4 protsendilt 1,7-ni. Järgmiseks aastaks prognoositakse kaheprotsendist kasvu.

Esmaspäeval avaldatud uudisteagentuuri Ritzau arvamusküsitluse tulemused näitavad, et valitsust ja tema liitlasi parlamendis toetab 45,6 protsenti vastanuist. Opositsiooni, seal hulgas immigratsioonivastase Taani Rahvapartei (DPP) poolt hääletaks 54,3 protsenti.

Thorning-Schmidt (48), kes on abielus Briti leiboristide parlamendiliikme Stephen Kinnockiga, ei ole ametiaja vältel rahva poolehoidu nautinud. Talle heidetakse ette paljude arvates parempoolse programmi läbisurumist.

Valimiste eel on ta lubanud kulutada heaolule rohkem kui opositsioonijuht, paremtsentristliku Venstre esimees Lars Løkke Rasmussen, kes oli peaminister aastatel 2009-2011.

Parempoolsed vajaksid parlamendis DPP toetust. Mõnede arvamusküsitluste põhjal võib aga immigratsioonireeglite karmistamist ja avalike kulutuste tõusu nõudev Rahvapartei saada valimistel rohkemgi hääli kui Venstre.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles