ÜRO juhile ei meeldi EL sõjaline plaan migrandismugeldajate vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üheks ELi mereväemissiooni eeskujuks oleks nende piraaditõrjeoperatsioon EUFOR Atalanta.
Üheks ELi mereväemissiooni eeskujuks oleks nende piraaditõrjeoperatsioon EUFOR Atalanta. Foto: AFP/SCANPIX

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon avaldas täna lootust, et ehk on üle Vahemere Euroopasse põgenikke toimetavate inimsmugeldajate peatamiseks teisedki võimalused peale sõjaliste.

«Mulle teeb muret idee hävitada kõik paadid,» ütles Ban ajakirjanikele. «Ehk on mõni teine viis, see on aspekt, mida ma oma mureavalduses rõhutasin.»

«Meie prioriteet peaks olema elude päästmine ja nendele inimestele elupäästva humanitaarabi osutamine,» lausus Ban.

Euroopa Liit otsustas 18. mail luua mereväe kriisiüksuse, mille eesmärgiks on tõkestada Vahemerel tegutsevate inimkaubitsejate tegevust. Sõjaline operatsioon algab juunis ning selleks saadetakse Põhja-Aafrika ranniku lähistele Euroopa riikide sõjalaevad ja luurelennukid.

«Mulle teeb muret idee hävitada kõik paadid,» ütles Ban ajakirjanikele.

EL ootab ÜRO resolutsiooni, mis lubaks operatsiooni käigus konfiskeerida ja hävitada Liibüa vetes inimsmugeldajate laevu.

Heakskiitu soovitakse ka Liibüa rahvusvaheliselt tunnustatud valitsuselt, kuid riigis valitsev kaos takistab koostööd selle ametlike võimudega. Liibüa valitsus deklareeris 18. mail, et ei aktsepteeri oma suveräänsuse rikkumist ning ei pea inimlikuks sõjalist varianti inimsmugeldamisega tegelemiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles