Lõuna-Koreas asuvas USA baasis võis paarkümmend sõdurit saada Siberi katku nakkuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siberi katku põhjustavad Bacillus anthracis bakterid
Siberi katku põhjustavad Bacillus anthracis bakterid Foto: SCANPIX

USA kaitseministeeriumi teatel võis Lõuna-Koreas asuvas USA sõjaväebaasis saada Siberi katku ehk antraksi nakkuse umbes 22 sõdurit.

Võimud kinnitasid, et tegemist on baasi sisese juhtumiga ning lõunakorealaste elu ohus ei ole, edastab AFP.

USA baas asub Lõuna-Korea pealinnast Seoulist umbes 100 kilomeetri kaugusel Osanis. Lõuna-Koreas on kokku umbes 28 000 USA sõdurit.

USA militaarametnikud teatasid eile, et eksituse tõttu saadeti USA üheksa ning Lõuna-Korea ühe baasi laboratooriumisse elavaid Siberi katku baktereid.

Võimude andmetel oli Utah`i baasist saadetud bakterid kahjutud, kuid hiljem ilmnes vastupidine.

USAs saadeti nimetatud baasi laboratooriumist Siberi katku baktereid uurimiseks nii Marylandi, Texase, California kui New Yorgi ülikoolidesse ja eralaboratooriumitesse.

USAs pandi karantiini neli isikut, keda kahtlustatakse nakatumises. Nad asuvad Dealware`is, Texases ja Wisconsinis.

Siberi katku ehk antraksit põhjustab Bacillus anthracis bakter, mida leidub eelkõige taimetoidulistel loomadel nagu veised, lambad, hobused ja kitsed.

Bacillus anthracis´t leidub pinnases, kus on soodsate tingimuste korral võimeline paljunema.

Siberi katku tekitajat saab kasutada bioloogilise relvana, kuna selle kopsuvorm on väga tappev. Haigus levib piisknakkusega ning 80 protsenti haigestunutest suure tõenäosusega sureb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles