Islamiriik lubas Palmyra varemeid säästa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Iidne UNESCO kultuuripärandisse kuuluv Süüria linn Palmyra ehk Tadmuri linn langes küll nädalapäevad tagasi Islamiriigi ehk ISIS kätte, kuid rühmituse esindajate sõnul ei ole neil plaanis linna muistset arhitektuuri hävitada.

Organisatsioon avalikustas video, millel on näha antiikajast pärit varemed vähemalt näiliselt puutumatul kujul. Kõneisikute sõnul ei näe pühasõdalased põhjust arhitektuurimälestiste rüüstamiseks – hävitamisele kuuluvad vaid monumendid, mida ISIS peab polüteistlikeks ja ketserlikeks.

Režiimivastane raadiojaam Alwan FM lasi eetrisse intervjuu Abu Laith al-Saoudy varjunime kasutava ISISe komandöriga. «Mis puudutab ajaloolist linna, siis me hoiame ta alles ja ei puutu seda, Jumala tahte järgi,» lausus mees. «Purustame hoopis puuslikud, mida uskmatud kummardasid.» Ta lisas, et vastupidiselt kardetule ei tooda kohale ka buldoosereid, millega iidseid hooneid lammutada.

Seevastu on organisatsioon aktivistide andmeil kasutanud Rooma ajastust pärinevat amfiteatrit, et seal hukata ligi paar tosin Süüria valitsusvägede võitlejat. Kuigi president Bashar al-Assad lubas enne linna langemist Islamiriigi kätte kõik tsiviilisikud evakueerida, siis plaani elluviimiseni ta ei jõudnud. Ühtlasi alustas valitsus õhurünnakuid islamistide vastu, mis on pannud linnaelanikud veelgi raskemasse olukorda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles