NSA juht: me pole seadust rikkunud ega tee seda ka tulevikus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael S. Rogers.
Michael S. Rogers. Foto: AFP/SCANPIX

Tallinnas toimuval NATO küberkaitsekoostöö keskuse iga-aastasel konverentsil CyCon osalev USA riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) juht admiral Michael S. Rogers kinnitas, et agentuuri tegevus on igati seaduslik.

NSA on viimaste aastate jooksul sattunud avalikkuse ette seoses agentuuri endise luureanalüütiku Edward Snowdeni paljastustega 2013. aastal. Muu hulgas saadi teada, et NSA kogub ja talletab suures koguses oma kodanike telefoniandmeid.

«Kogu küsimust puudutav arutelu ei põhinenud faktidel,» lausus Rogers usutluses Soome päevalehele Helsingin Sanomat. «Samas on hea, et teemat arutatakse. Need on keerulised ja neist on põhjust rääkida. Kuid meid puudutavad samad reeglid, mis ennegi,» ütles Rogers. «Me pole seadust rikkunud. Ega riku (ka tulevikus).»

NSA juht võrdles internetti ja seal toimuvat maailmameredega. «Merelgi on loodud rahvusvahelised reeglid. Me peame suutma sama ka internetis.»

USA kaitseministeerium avaldas aprillis riigi uue küberstrateegia, mida peetakse varasemast avatumaks. Dokumendis ei varjata Ühendriikide võimet pidada kübersõda.

USA soovib suurendada koostööd kübervaldkonnas Euroopas, Lähis- ja Kaug-Idas. «Meie arvates on koostöö internetile loomupärane. Kübervaldkond on keeruline ja me ei suuda sellega seonduvaid küsimusi lahendada üksi. Keegi ei saa võrku üksi kontrollida,» lausus Rogers.

«Vajame koostööd, et saaksime luua võrgu toimimiseks turvalise raamistiku. Kui mõtlen interneti tulevikule, siis ma ei soovi, et see oleks killustatud või ületurvatud,» rääkis ta.

Samas tunnistas Rogers, et NSA roll on sellest mitmekülgsem. «Meie esmane eesmärk on kaitsta meie teavet, võrgusüsteeme ja õigusi,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles