Peruu otsustas mitte lubada vägistamisohvritel aborti teha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Lõuna-Ameerika riigi Peruu kongressis ei läinud läbi seadusemuudatus, mille järgi saaksid vägistamise tagajärjel rasedaks jäänud naised legaalsel teel aborti teha. 

Teema on lõhestanud sügavalt katoliikliku Peruu ühiskonna. Naisõiguslased kogusid eelmisel aastal üle 60 000 allkirja, et eelnõu parlamenti viia. Hiljutine arvamusuuring näitas, et muudatuse poolt on ligi 52% pealinnas Limas küsitletud inimestest. Enne hääletamist avaldasid parlamendihoone ees meelt alasti ülakehadega naisaktivistid, kelle kõhu peale oli maalitud kiri «Las mina otsustan».

Samas rõhutavad kirik ja parempoolsed jõud, et abort rikub veel sündimata lapse põhiõigusi. «Õigus elule algab eostamise hetkest,» lausus konservatiivne rahvasaadik Juan Carlos Eguren Reutersile.

Kriitikud ütlevad, et Ladina-Ameerika riikide range suhtumine aborti viib ainult ohtlike illegaalsete protseduuride arvu kasvuni. Maailma Terviseorganisatsiooni statistika järgi põhjustasid ebaõnnestunud abordikatsed aastal 2008 Ladina-Ameerikas 12%  noorte emade surmajuhtumitest.

Vaidlus teema üle tõusis eriti teravalt esile tänavu mai hakul, kui Paraguay keelas abordi 10-aastasel tüdrukul, kes oli langenud oma kasuisa vägistamise ohvriks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles