Reuters: Venemaa kogub Ukraina piirile relvastust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uudisteagentuuri Reuters reporter vahendab, et Venemaa kogub Ukraina lähistele sadu ühikuid raskerelvastust, sealhulgas raketiheitjaid, tanke ja suurtükke. 

Tehnikat koondatakse Lõuna-Venemaa Rostovi oblasti Kuzminski polügoonile, mis asub Ukraina piirist ligi 50 km kaugusel. Suurel osal masinatest on eemaldatud numbriplaadid ja identifitseerimismärgid, sama on tehtud sõdurite vormiriietusega. Samamoodi näevad välja ka arvukad Ida-Ukrainas sõdivad väed, keda peetakse nimelt Venemaalt saadetuiks.

Reuters päris relvastuse kohta aru Kremli kõneisikult Dmitri Peskovilt, kelle sõnul on «küsimuse sõnastus – «kas valmistutakse sissetungiks?» - kohatu».

Võrreldes märtsikuuga, millal reporterid viimati piirkonnas viibisid, on sõjatehnika hulk kolm korda suurem. Varustuse hulka kuuluvad muuhulgas raketiheitjad Uragan, tankid ja iseliikuvad haubitsad.

Alates laupäevast olid reporterid tunnistajaks neljale sõjamasinate ja sõduritega laetud rongile, mis saabusid kohalikku kaubajaama. Osa laadungist liikus baasi edasi mööda maanteed.

Vägede koondamisele vihjab ka vene sõdurite perekondadega tihedad koostööd tegev inimõiguslane Valentina Melnikova, kelle sõnul kasutatakse Rostovi piirkonda Ukrainasse saadetavate üksuste kogumispunktina. Temani olevat jõudnud info, et sõjaväelased said oma ülemustelt käsu: minna mai lõpuks Rostovisse ja sealt edasi Ukrainasse.

Samuti pidid nad allkirjaga kinnitama toimuva saladuses hoidmist ja oma otsuse vabatahtlikkust. «Muidugi oli see käsk. Kuidas saaks see olla vabatahtlik, nad on ju teenistuslased?» küsib Melnikova, kelle väiteid pole Reuters siiski iseseisvalt kinnitanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles