Igor Taro Ukraina päevik: 27.05

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina julgeolekuolukord 27.05.2015
Ukraina julgeolekuolukord 27.05.2015 Foto: mediarnbro.org

Rindetegevus Ida-Ukrainas jätkub kuumas faasis, tuletegevust on kõikjal, kuigi märkimisväärseid tulemusi pole Venemaa poolt relvastatud ja juhitud terroristid alates veebruarikuust saavutanud.

Nii käivad endiselt ägedad tulevahetused Štšastja linna ja Stanitsa Luganskaja ümbruses põhjarindel. Esimesel juhul on sihtmärgiks Luganski oblastit varustav elektrijaam ning teisel – Põhja-Donetsi jõe ääres olev Luganski eeslinn, mis võimaldaks läheneda Štšastja linnale ida poolt. Just seal langesid hiljuti sõjavangi kaks vene eriüksuslast Toljatti linnas asuvast väeosast.

Läinud aastast peale kestavad kokkupõrked Ukraina kontrolli all oleva Krõmske ja okupeeritud Sokolniki külade vahel Põhja-Donetsi kaldal. Kõikjal on aktiivses kasutuses Minski kokkulepetega keelatud relvasüsteemid, kaliibriga 120mm ja enam. Nii miinipildujate kui ka suurtükkide kasutamine pole kellelegi uudiseks.

Mitme kuu tagune hinnang pidas paika - raskerelvastuse eemaldamine piirkonnas sõjategevuse täieliku lõpetamiseta ei tule kõne alla. Erinevalt Ukraina üksustest tegutsevad Venemaa jõud nõndanimetatud vabatahtlike kattevarjus, mis võimaldab kokkulepete täitmist vältida. Pole ka osapoolt, kes suudaks sundida isehakanud vabariikide juhte, kuna nendega läbirääkimine tähendaks Moskva poolt rajatud skeemi tunnustamist.

Nii jätkub sõda, mida nimetatakse tinglikult vaherahuks, kuid haavatuid ja hukkunuid lisandub siiski nädalast nädalasse. Popasna ja Pervomaiski vahelised külad, Gorlovka linna lääneserv, Donetski põhjakülg ja lennujaama ümbrus ning veel sadakond kilomeetrit lõunarinnet Mariupolini elavad oma tavapärast sõjaelu, kus teedele seatud kontrollpunktid ja kaitsepositsioonid satuvad regulaarselt miinipilduja- ja suurtükitule alla. 

Sõjategevuse mõningane vaibumine on võimaldanud pöörata tähelepanu salakaubaveole okupeeritud aladelt ja sealt välja. Tõhusamalt on seda suudetud teha Luganski oblastis, kus kuberneri korraldusega on suletud kõik okupeeritud alale viivad kontrollpunktid peale ühe. Donetski oblastist tuleb seevastu üha uusi teateid terroristide rahastamise ja varustamise uute skeemide kohta.

Aktiivne pealetung Ukraina üksustele, mida on ennustatud sooja ja kuiva ilma saabudes, pole seni alanud. Tuleb arvestada sellega, et ka varasemad pealetungioperatsioonid Donetski lennujaamale ja Debaltsevele viibisid kuu-kahe võrra. Võimalik, et selle põhjuseks on olnud nii Ukraina tõhus vastutegevus, kui ka Venemaa-poolsed läbikukkumised, nagu hiljuti rindejoonel vangi võetud kaks vene sõjaväelast.

See on sundinud Moskvat oma tegevust hoolikamalt maskeerima ning viima teatud üksusi Ukraina territooriumilt välja. Ka viimase sõjapealikust kohaliku kuulsuse Mozgovoi tapmine külvas separatistide seas omajagu hämmingut. Samas jätkub okupeeritud aladele nii relvade, laskemoona kui sõjatehnika sissevedu, mis ei luba peatselt sõjategevuse täielikku vaibumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles