Cameron sõitis Euroopasse reformituurile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna kohtus Suurbritannia valitsusjuht David Cameron (vasakul) teiste seas Hollandi peaministri Mark Ruttega.
Täna kohtus Suurbritannia valitsusjuht David Cameron (vasakul) teiste seas Hollandi peaministri Mark Ruttega. Foto: SCANPIX

Briti peaminister David Cameron alustas täna kahepäevast ringsõitu Euroopa pealinnades, et mõjutada Euroopa Liidu liikmesriike ühenduse toimemehhanisme reformima, enne kui britid liikmesuse küsimuse rahvahääletusele panevad.

Cameron kohtub esmalt Haagis lõunalauas Hollandi peaministri Mark Ruttega ja õhtustab seejärel Pariisis Prantsuse presidendi François Hollande'i seltsis.

Reedel kohtub Briti valitsusjuht Varssavis Poola peaministri Ewa Kopacziga ja lendab sealt Berliini, kus on kavas töölõuna Saksa kantsleri Angela Merkeliga.

Aprillis ootamatult parlamendivalimistel enamuse saavutanud Cameroni paremtsentristlik valitsus esitab neljapäeval parlamendile esimese seaduseelnõu, mis on vajalik enne 2017. aasta lõppu referendumi läbiviimiseks.

Täna avalikustatud referendumiküsimus kõlab: «Kas Ühendkuningriik peaks jääma Euroopa Liidu liikmeks?»

Cameron avaldas eile lootust, et seadus võetakse kiiresti vastu ja ei välista rahvahääletuse läbiviimist juba 2016. aastal. Briti valitsus soovib referendumi korraldada enne 2017. aasta lõppu.

Üks Briti ametnik tõdes neljapäeval, et Cameronil tuleb EL-i reformimiseks 27 pähklit katki hammustada.

Teda teistes liikmesriikides ees ootavast vastuvõtust annab ainu Prantsuse välisministri Laurent Fabiusi hoiatus, et brittide kavandatav referendum EL-i liikmesuse üle on väga riskantne.

«Minu meelest on see protsess päris ohtlik,» ütles Fabius. «Briti elanikud on harjunud juttudega, et Euroopa on halb asi, ja on oht, et päeval, mil neil tuleb otsus langetada, ütlevadki nad, et Euroopa on halb asi.»

Ei saa liituda jalgpalliklubiga ja otsustada keset mängu, et mängiks hoopis ragbit, tõi Prantsuse välisminister näiteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles