Soome saadab separatisti perekonna tagasi Ukrainasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donetskist põgenenud inimesed Ukraina valitsuse kontrolli all olevas Slovjanskis.
Donetskist põgenenud inimesed Ukraina valitsuse kontrolli all olevas Slovjanskis. Foto: SCANPIX

Soome võimud saadavad Donetski separatistliku võitleja pere tagasi Ukrainasse, väites, et Ukrainas ei ohusta neid midagi.

«Julgeolekuolukord Donetski ja Luganski (oblastites) on halb seoses jätkuva relvakonfliktiga. Samas, ülejäänud Ukraina aladel neil ohtu pole,» selgitas Soome migratsiooniamet täna otsust deporteerida Kiievisse Tatjana Imatova ning tema seitsmeaastane poeg.

Soome võimude väitel tõendeid põgenike tagakiusamisest Kiievi poolt ei ole.

Helsingi hinnangul langetab otsused Ida-Ukrainast tulnud põgenike ümberasumise kohta ainult Ukraina valitsus.

Aastal 2014. taotles Soomes asüüli 302 võitlejat, kuid 2015. aasta seisuga on see arv kahanenud 24-le.

«Need inimesed on igalt poolt Ukrainast, mitte ainult konfliktitsoonist. 2014.-2015. aastal andis Soome humanitaarkaalutlustel elamisloa kolmele Ukraina elanikule,» seisis teates.

Tatjana Imatova ning tema poeg saabusid kümne kuu eest Soome, kus elavad naise vanemad. Selle aja jooksul läks tema poeg ka Soome kooli. Soome võimud saadavad Tatjana ning tema poja nüüd Soomest välja, kuigi neil pole Ukrainas kuskil elada, teatas Soome Kremli-meelne aktivist Johan Bäckman.

Soome kohtu hinnangul Donetski territooriumil konflikti ei toimu, sõnas Bäckman.

Imatova sõnul ei saa nad Ukrainasse tagasi minna, kuna Ukraina armee viibib piirkonnas, kus nad varem elasid. Samuti kardab naine, et Kiievi võimud peavad ta kinni esimesel võimalusel.

Rahvusvahelise õiguse kohaselt kvalifitseerub põgenikuks isik, kes põhjendatult kardab tagakiusamist rassi, usu, rahvuse, sotsiaalsesse gruppi kuulumise või poliitiliste veendumuste pärast ja viibib väljaspool kodakondsusjärgset riiki. Sealjuures lisandub aga klausel, et kodumaalt ta kaitset ei saa. Paljude Ukrainast tulnud asüülitaotlejate puhul see aga nii ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles