Põhja-Korea arvutiteadlane: meie häkkerid võivad tappa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Aastal 2004 Põhja-Koreast põgenenud arvutiteadlane ja õppejõud Kim Heung-Kwang rääkis BBC-le, et tahtmise korral oleksid tema kodumaa häkkerid suutelised hävitama nii välisriikide infrastruktuuri kui tekitama inimohvreid.

20 aastat Hamheungi Arvutitehnoloogia Ülikoolis professorina töötanud mees ütles, et Põhja-Koreal on varuks ligi 6000 spetsiaalse väljaõppega sõjalist häkkerit. Kuigi mees ise vastavaid tehnikaid ei õpetanud, on need just tema endised tudengid, kes kuuluvad nüüd diktaatorriigi kübersõjaüksuse Büroo 121 koosseisu. Asutuse süüks pannakse mitmeid küberrünnakuid peamiselt Lõuna-Korea suunal. Arvatakse, et salajane üksus paikneb väljaspool riiki ennast – täpsemalt ühe Hiinas asuva kõrgelt hinnatud korea restorani keldris.

Lõuna-Korea pealinna Souli lähedal antud intervjuus ütles Põhja-Korea spetsialistidega endiselt salajast sidet hoidev Heung-Kwang, et riigi sõjalisest eelarvest ligi 10-20% kulub nimelt küberarendustele. Pyongyang üritab tema sõnul luua pahavara, mis oleks võimeline ründama välisriikide strateegilise tähtsusega rajatisi. Alles märtsikuus süüdistas Lõuna-Korea oma naabrit, et too üritas häkkida ennast riigi hüdro- ja tuumaelektrijaamadesse. «Tuumajaam jäi rünnakus küll puutumatuks, aga kui häkkerid oleksid jõudnud reaktorit juhtiva arvutisüsteemini, oleksid selle tagajärjed ennenägematult tõsised ja ohvriterohked,» lausus Heung-Kwang.

Professor lausus BBC-le, et teda kurvastab teadmine: mõned tema õpetatud helgematest peadest on andnud ennast võimude teenistuse ja «ei muuda meie internetikultuuri mitte paremaks, vaid kasutavad seda teiste inimeste terroriseerimiseks».  Samas tunnistas ta, et Põhja-Korea arvutispetsialistid ilmselt naudivad oma ülesandeid  ja tunnevad uhkust oma rolli üle kübersõdalasena riigijuhi Kim Jong-uni käske täites.

Heung-Kwang kutsus rahvusvahelist üldsust ohule vastu astuma ja näiteks sulgema Põhja-Korea domeeninime «kp».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles