Kanadas suri kõrge natsikurjategija

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ITAR-TASS

Kanadas suri 92 aasta vanuselt Ukraina päritolu Vladimir Katriuk – üks tagaotsituimaid veel elusolevaid natside sõjakurjategijaid.   

Katriuki süüdistati 1943 aasta Hatõni veretöös Valgevenes (mitte segamini ajada punaväelaste korraldatud Poola ohvitseride hukkamisega Katõnis kolm aastat varem): kättemaksuks kohalike partisanitegevuse eest sisenes ukrainlaste põhjal loodud SS-pataljon samanimelisse külasse, ajas kõik elanikud küüni kokku ja pani selle seejärel põlema.

Kuigi Katriuk õigustas hiljem, et teda sunniti väeosaga liituma ja ta viibis seal vastumeelselt, väidab aastal 2012 Rootsis Lundi ülikoolis koostatud uuring vastupidist: mees olnud metsikustes võtmeosaline. Tunnistajate sõnul võttis Katriuk koha sisse kuulipilduja taga ja avas tule igaühe pihta, kes üritas leekidest põgeneda.

Mees deserteerus SS-ist aastal 1944, kui üksus liikus Ida-Euroopast Prantsusmaale. Ta elas riigis aastani 1951, mil põgenes koos naisega Kanadasse ja sai ka sealse kodakondsuse. Kuigi aastal 2007 langenud kohtuotsus leidis, et kodakondsus anti välja valeandmete põhjal, otsustas riik seda siiski mitte tühistada. Kuni surmani töötas Katriuk mesinikuna.

Tänavu mais esitas Venemaa mehele süüdistuse genotsiidis ja nõudis Kanadalt tema väljasaatmist. Viimane keeldus Ukrainas valitsevat olukorda põhjuseks tuues otsust kaalumisele võtmast.

Katriukile kuulus endiste natside jahtimisele pühendunud Siemon-Wiesentahli keskuse tagaotsitavate nimekirjas teine koht. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles