Merkel ei välista ELi lepingute muutmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel
Saksa kantsler Angela Merkel Foto: SCANPIX

Liidukantsler Angela Merkel lubas reedel, et Saksamaa etendab konstruktiivset rolli Suurbritannia püüetes Euroopa Liitu reformida ega välistanud ka ELi lepingute muutmist.

«Loomulikult, kui oled mingis idees veendunud, ei saa öelda, et lepingu muutmine on täiesti võimatu,» ütles Merkel pärast Briti peaministri David Cameroniga kohtumist ajakirjanikele.

Cameron alustas neljapäeval kahepäevast ringsõitu Euroopa pealinnades, et mõjutada ELi ühenduse toimemehhanisme reformima, enne kui britid liikmesuse küsimuse rahvahääletusele panevad. Tema sõnul on eesmärgiks Suurbritanniale paremad tingimused välja kaubelda.

Mai algul ootamatult parlamendivalimistel enamuse saavutanud Cameroni paremtsentristlik valitsus esitas neljapäeval parlamendile esimese seaduseelnõu, mis on vajalik enne 2017. aasta lõppu liikmesusreferendumi läbiviimiseks.

Merkel rõhutas, et Saksamaa loodab, kuigi otsuse langetab muidugi briti rahvas, et Suurbritannia jääb Euroopa Liidu liikmeks.

Ta lisas, et Berliin ja London on ühte meelt paljudes asjades, näiteks vajaduses ELi bürokraatiat vähendada. Ta väljendas veendumust, et pooled jõuavad kokkuleppele, sest «tahe on ja on ka võimalused».

Merkeli sõnul olid kõnelused Cameroniga «konstruktiivsed, produktiivsed ja sõbralikud ». «Me tahame etendada konstruktiivset rolli, kui Suurbritannia alustab teekonda referendumi ja muudatuste poole oma Euroopa Liidu liikmesuses.»

Cameron ütles omalt poolt, et praegu on võimalik asja kallale asuda ja kõik küsimused põhjalikult läbi töötada. «Võlusõna kiire lahenduse saavutamiseks muidugi ei ole,» tõdes ta.

«Euroopa Liit on varemgi näidanud, et kui ühel tema liikmesriikidest on probleem, mis nõuab lahendust, võib ta olla üsna paindlik, ja ma olen täiesti veendnud, et see juhtub ka nüüd.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles