Moskva koostas musta nimekirja ELi kõrgetest isikutest, kellele kehtestati sissesõidukeeld Venemaale

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sevastopolis (Krimmi poolsaar) asuvale kortermajale joonistatud grafiti, kus on nii Vene lipp kui president Vladimir Putin.
Sevastopolis (Krimmi poolsaar) asuvale kortermajale joonistatud grafiti, kus on nii Vene lipp kui president Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Hollandi peaminister Mark Rutte teatas eile, et Moskva on koostanud musta nimekirja Euroopa kõrgetest poliitikutest ja julgeolekuametnikest, sealhulgas Eesti omadest, kellele on kehtestatud sissesõidukeeld Venemaale.

Soome ajaleht Helsingin Sanomat, mis sai eile õhtul enda käsutusse nimekirja, andis teada, et nimede loendisse lisati 89 isikut, kellest kaheksa on eestlased.

Eestlastest on lisatud nimede loetellu kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras ning ka tema asetäitja brigaadikindral Artur Tiganik. Samuti on ära toodud kaitsepolitsei juht Arnold Sinisalu ning kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili.

Poliitkutest on sattunud loendisse endine kaitseminister Urmas Reinsalu, endine välisminister Kristiina Ojuland ning eurosaadik Tunne Kelam. Lisaks on keelatud Venemaale sisenemine kaitsetööstuses juhtivatel kohtadel töötanud Andres Parvel.

Heidi Hautala Foto: Scanpix
Heidi Hautala Foto: Scanpix Foto: SAUL LOEB/AFP

Soome poliitikutest sattus ainsana loetellu põhjanaabrite eurosaadik Heidi Hautala, kes ütles Helsingin Sanomatele, et sellise nimekirja olemasolu ei tulnud üllatusena. Venemaa suunas kriitiline olnud, roheliste erakonda kuuluv poliitik lisas, et talle ei lähe korda enda nime sattumine nimekirja, sest ta ei reisi tihti Venemaale.

Tuntud nimedest on mustas nimekirjas veel Leedu endine riigipea ja praegune Euroopa Parlamendi liige Vytautas Landsbergis, prantsuse filosoof Bernard-Henri Lévy ja Suurbritannia vastuluureteenistuse MI5 juht Andrew Parker.

Samuti ei lubata Venemaale siseneda Briti endisel asepeaministril Nick Cleggil ning Belgia eurosaadikul ja endisel peaministril Guy Verhofstadtil.

«Sepp Blatter ja Marine Le Pen on Venemaal palju teretulnumad kui mina,» kommenteeris Verhofstadt oma Twitteri kontol.
 

Eilsel pressikonverentsil teatas Hollandi peaminister Mark Rutte, et Venemaa andis üleeile erinevatele Euroopa Liidu saatkondadele üle nimekirja inimestest, kellele on kehtestatud sissesõidukeeld riiki, lisades, et nimekirjas on kaks Hollandi parlamendiliiget ja üks hollandlasest eurosaadik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles