Hiina viis Lõuna-Hiina meres asuvale tehissaarele liikursuurtükid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Hiina mere satelliidipilt.
Lõuna-Hiina mere satelliidipilt. Foto: CSIS/AMTI/REUTERS

 Hiina viis ühele oma Lõuna-Hiina meres asuvale tehissaarele kaks liikursuurtükki, teatas reedel USA kaitseametnik viidates vaatlusandmetele.

«Kahte liikursuurtükki märgati Spratly saarte lähedal asuval tehissaarel kuu aega tagasi. Paistab, et pärast seda on raskerelvad tagasi tõmmatud,» täpsustas tundmatuks jääda soovinud ametnik.

Hiina rõhutas möödunud nädalal õigust valvata Lõuna-Hiina meres loodud tehissaarte ümbrust ja õhuruumi. Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Hong Lei kordas Pekingi seisukohta vaieldamatust suveräänsusest saartele.

USA kaitseministeeriumi teatel ehitab Hiina korallrahudele tehissaari seninägematus tempos. Peking on ehitanud tehissaari 800 hektari ulatuses, sellest 75 protsenti viimase viie kuu jooksul.

USA on vastuseks Pekingi agressiivsusele Lõuna- Hiina merel toetanud regiooni riikide diplomaatilisi jõupingutusi lahendada Hiinaga territoriaalvaidlused ning suurendanud sõjalist kohalolekut regioonis.

Washington on alustanud rannikulähedaste lahinglaevade paigutamist Singapuri, tihendanud sõjalaevade sadamakülastusi Lõuna-Hiina mere ümbruses ning suurendanud õhuluurelende.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles