USA nõuab Lõuna-Hiina mere hõivamise kohest lõpetamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaevetööd Lõuna-Hiina meres.
Kaevetööd Lõuna-Hiina meres. Foto: SCANPIX

USA nõudis täna veelkord Lõuna-Hiina mere vaidlusaluste territooriumide hõivamise kohest ja kestvat lõpetamist märkides, et Hiina käitumine on kõrvalekaldumine rahvusvahelistest normidest.

«Esiteks tahame me rahumeelset lahendust kõikidele vaidlustele. Sel eesmärgil peaksid koheselt ja jäävalt lõppema kõik hõivamiskatsed kõigi nõudlejate poolt,» ütles USA kaitseminister Ashton Carter Singapuris toimuval kõrgetasemelisel julgeolekukonverentsil.

«Oma tegevusega Lõuna-Hiina merel on Hiina kaldunud sammu kõrvale rahvusvahelistest reeglitest ja normidest,» lisas Carter.

USA kaitseminister tegi samasiulise avalduse juba varem sel nädalal, mispeale Hiina süüdistas USA-d, et Pekingiga territoriaalvaidlustes riikide tagantutsitamisega võib ta Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas kaose vallandada.

Hiina on hakanud oma territoriaalnõudmiste toetamiseks vaidlusalustesse vetesse tehissaari ehitama.

Carter nõudis juba varem sel nädalal maahõive kohest ja kestvat lõpetamist.

Lõuna- Hiina meri on tähtis rahvusvaheline kaubatee.

Pekingi väitel kuulub talle peaaegu kogu meri, ka mandri-Hiinast kaugele jäävad veed Filipiinide, Vietnami ja teiste Aasia riikide rannikul.

Eelmisel nädalal käskis Hiina sõjavägi USA mereväe luurelennukil P-8 Poseidon lahkuda vaidlusaluste Spratly saarte kohalt. Lennuk ei kuuletunud, teatades, et lendab rahvusvahelises õhuruumis.

USA kaitseminister kinnitas, et Washington on huvitatud kõigi vaidluste rahumeelsest lahendamisest ning kõigi pretendentide kohesest ja kestvast maahõive lõpetamisest. Carter rõhutas, et USA on vastustab vaidluste militariseerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles