Ukraina kohus suurendas Janukovitši võimu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Janukovitš
Viktor Janukovitš Foto: SCANPIX

Ukraina konstitutsioonikohus tugevdas täna president Viktor Janukovitši võimu, kuulutades ebaseaduslikuks 2004. aastal vastu võetud põhiseadusmuudatused, mis andsid parlamendile õiguse ministreid ametisse nimetada.

Kohtuotsus likvideerib Ukraina 1996. aasta põhiseadusest kuue aasta tagused muudatused, sest nende vastuvõtmisel rikuti protseduurireegleid, vahendas AFP. Nüüd on Janukovitšil vaba voli ise ministreid ametisse nimetada.

2004. aasta põhiseadusmuudatused andsid parlamendile õiguse nimetada presidendi soovitusel ametisse peaministrit, kaitse- ja välisministrit ning peaministri soovitusel teisi ministreid. Ühtlasi pikenes parlamendi koosseisu ametiaeg neljalt aastalt viiele.

Muudatused võeti vastu tollase presidendi Leonid Kutšma ajal vahetult enne seda, kui Viktor Juštšenko «oranži revolutsiooni» käigus võimule tuli. Läänemeelsete poliitikute sõnul üritas Kutšma nõnda õõnestada Juštšenko võimu presidendina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles