Itaalia kohalikud valimised panevad proovile peaministri toetuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroskeptilise erakonna Lega Norde juht Matteo Salvini.
Euroskeptilise erakonna Lega Norde juht Matteo Salvini. Foto: SCANPIX

Itaalias homme peetavad kohalikud valimised panevad proovile peaminister Matteo Renzi toetuse ja peaksid näitama, mis on saanud ekspeaministri Silvio Berlusconi hääbuvast erakonnast Forza Italia.

Kakskümmend miljonit inimest valib kuberneri seitsmele Itaalia maakonnale 20-st ja üle 1000 linnapea.

Eelolevad valimised on aeglaselt majanduskriisist taastuvas Itaalias esimesed pärast Euroopa Parlamendi valimisi eelmisel aastal, mis tõid 40 protsendiga võidu Renzi vasaktsentristlikule Demokraatlikule Parteile (PD).

Vaatlejad jälgivad tähelepanelikult paremtiival aset leidvat võistlust tõusva tähe Matteo Salvini immigratsioonivastase Põhjaliiga ja Forza Italia vahel, mille eesotsas on endine mitmekordne valitsusjuht Berlusconi.

Tähtsaim katsumus ootab peaministrit riigi põhjaosas Liguurias, kus PD vastaskandidaatideks on vasakpoolne teisitimõtleja ja parempoolne Giovanni Toti, kellele on andnud toetuse nii Põhjaliiga kui Forza Italia.

Praegu juhivad seitsmest valima suunduvast maakonnast viit vasakpoolsed, ühte Põhjaliiga ja ühte Forza Italia.

Arvamusküsitluste põhjal on 40-aastase Renzi toetus pooleteise ametiaasta järel endiselt kõrge.

«Alternatiivid Renzile ei ole kuigi atraktiivsed, ta on jäänud ainsaks tõsiseks poliitiliseks võimaluseks,» kommenteeris Rooma Luissi ülikooli politoloog Giovanni Orsina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles