Iraan ja USA alustavad tuumakõneluste otsustavat etappi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani demonstrandid protestimas tuumaleppe vastu
Iraani demonstrandid protestimas tuumaleppe vastu Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry ja tema Iraani ametivend Mohammad Javad Zarif alustavad laupäeval otsustavat etappi tuumakõnelustel, et lõpptähtajani jäänud kuu jooksul viimased probleemid lahendada.

USA ametnikud hoiatavad, et 30. juunini jäänud nädalad tulevad väga intensiivsed ja lubavad jätkata survet, et iraanlased ja kõik teised läbirääkimistel osalevad riigid võtaksid vastu «rasked otsused», mida on vaja 12 aastat kestnud vastasseisu lõpetamiseks ja Iraani tuumarelvavõimekuse välistamiseks.

Islamiriigiga arvestatava kokkuleppe sõlmimine oleks president Barack Obamale suur välispoliitiline võit.

Muuhulgas võimaldaks see Washingtonil hakata kolmekümne vaenuaasta järel arendama suhteid piirkonna mõjuvõimsaima šiiariigiga, tooks Iraani tagasi rahvusvahelisse suhtlusse ja annaks tõuke teiste Lähis-Ida konfliktide lahendamiseks.

P5+1 riigid ehk USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Venemaa, Hiina ja Saksamaa peavad jõudma Iraaniga 30. juuniks lõpliku kokkuleppeni, mis takistaks Teheranil tuumarelvade väljatöötamist. Vastutasuks leevendataks Iraanile kehtestatud majandussanktsioone.

Raamleppeni jõuti 2. aprillil Lausanne'is. Erimeelsused on aga endiselt tõsised, ka on USA ja Iraani läbirääkijatele hakatud kodumaal tugevamat survet avaldama.

Kerry ja Zarifi kohtumine on laupäeval, kuid Ühendriikide ametnike sõnul ei saa välistada, et kõnelused jätkuvad ka pühapäeval, sest lõpptähtajani ei ole enam palju aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles