Moskva kinnitas musta nimekirja koostamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene lipp.
Vene lipp. Foto: SCANPIX

Vene välisministeeriumi kõrge allikas kinnitas laupäeval, et Moskva on edastanud Euroopa Liidule nimekirja EL-i kodanikest, kellel on keelatud Venemaale siseneda.

Allikas ei soostunud aga igat nime eraldi kommenteerima.

«Me ei soovi kommenteerida meediale informatsiooni isikute kohta, kelle pääs Vene Föderatsiooni on piiratud. Samal ajal kinnitame, et sellised nimekirjad anti üle meie Euroopa partneritele,» ütles allikas ajakirjanikele.

Allika sõnul oli Moskva juba pikka aega soovitanud, et kui mõni Venemaale sanktsioone kehtestanud riigi kodanik kavatses Venemaale sõita, võtaks nad ühendust Venemaa konsulaarteenistusega, et kontrollida, kas Venemaa ei ole pannud nende nime soovimatute isikute nimekirja.

«Meie partnerid eelistasid aga seda mitte teha ning palusid saada informeeritud diplomaatiliste kanalite kaudu. Sel põhjusel tehti ülalnimetatud nimekirjad neile kättesaadavaks,» ütles allikas.

«Need (nimekirjad) anti üle meie Euroopa partneritele konfidentsiaalses vormis ning nende avaldamine on nende riikide südametunnistusel,» lisas ta.

Allika sõnul oli nimekiri neist, keda Venemaale ei lubata, lihtsalt reageering Euroopa Liidu sanktsioonidele Venemaa suhtes.

«Vastus mõnede Euroopa riikide nõudmistele selgitada, miks just nendel konkreetsetel isikutel, kes nimekirjadesse pandi, keelatakse Venemaa Föderatsiooni siseneda, on lihtne - seda tehti vastuseks sanktsioonide kampaaniale, mida mõned Euroopa Liidu riigid eesotsas Saksamaaga Venemaa vastu valla päästsid,» seletas allikas.

«Samasugune nimekiri on USA kodanike kohta, kuid tuleb möönda, et selles osas on meie Ameerika partnerid palju konstruktiivsemad kui meie Euroopa partnerid,» lisas allikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles