USA pealtkuulamisprogramm kaotab senati vastuseisu tõttu kehtivuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA jälgimisprogrammi avalikustanud Edward Snowden.
USA jälgimisprogrammi avalikustanud Edward Snowden. Foto: SCANPIX

USA riiklikul julgeolekuagentuuril (NSA) ameeriklaste telefonikõnede andmeid koguda võimaldavad Patriot Acti sätted kaotavad südaööl kehtivuse, kui senat täna õhtul erakorralisel istungil neid ei pikenda.

Väljavaated on kesised. Presidendikandidaadiks pürgiv vabariiklasest senaator Rand Paul tõotas eile, et teeb massilise telefonisuhtluse andmete kogumise programmile lõpu. Senati keerulised reeglid võimaldavadki tal seda vähemalt ajutiselt teha.

Pealtkuulamisprogramm jõustus 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakute järel vastu võetud niinimetatud Patriot Actiga.

Kongressi esindajatekoda on võtnud vastu Valge Maja toetuse saanud NSA andmekogumisprogrammi reformi seaduse, senatis on selle vastuvõtmine kolme hääle kaugusel.

Aga isegi kui vajalikud kolm häält senati enamuse vabariiklasest liidri Mitch McConnelli vastuseisust hoolimata saadakse, nõuab lõpphääletus kõigi senaatorite kohalolekut.

Paul kinnitas eile, et tema kohale ei lähe.

«Ma sunnin NSA ebaseadusliku luureprogrammi aeguma,» ütles Paul avalduses.

Paul ei saa hääletust lõpmatuseni edasi lükata, aga ummikseisu lahenemiseni kaotab NSA õiguse ameeriklaste telefonivestluste andmeid koguda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles