Rootsi nõuab Venemaalt musta nimekirja kohta selgitust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi välisminister Margot Wallström.
Rootsi välisminister Margot Wallström. Foto: SCANPIX

Rootsi nõuab Venemaalt selgitust, miks ei ole mõned selle riigi kodanikud enam Venemaal teretulnud, ütles välisminister Margot Wallström ajalehe Dagens Nyheter palvel Moskva musta nimekirja kommenteerides.

Venemaa andis neljapäeval Euroopa Liidu delegatsioonile Moskvas üle musta nimekirja, millega kehtestati sissesõidukeeld Venemaale 89 ELi poliitikule ja julgeolekuametnikule.

Nimekirjas on kaheksa rootslast, seal hulgas Euroopa Parlamendi saadikud Anna-Maria Corazza Bildt ja Gunnar Hökmark.

Sellal kui Rootsi välisministeerium Moskvalt selgitust ootab, ütles Uppsala Venemaa ja Euraasia uuringute keskuse professor Elena Namli SVT-le: «Need on inimesed, kes on väga aktiivselt surunud Euroopa Nõukogus läbi Venemaa-vastast poliitikat, nii et see on loogiline.»

Rootslastest on nimekirjas veel endine europarlamendi liige Lena Adelsohn-Liljeroth ning kontradmiral Odd Werin, Rootsi sõjaline esindaja ELis ja NATOs.

Corazza Bildt ütles eile, et tunneb nimekirja kandmise üle uhkust, ja peab seda oma panuseks ukraina rahva toetuseks. «Putini nimekiri on kinnitus, et ma teen parlamendisaadikuna õiget asja,» ütles Rootsi eksvälisministri Carl Bildti abikaasa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles