Burundi opositsioon kutsus rahvast uutele meeleavaldustele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protestijad Burundis.
Protestijad Burundis. Foto: SCANPIX

Burundi opositsioon kutsus pühapäeval pärast Ida-Aafrika riikide ühenduse (EAC) tippkohtumist rahvast uutele meeleavaldustele, sest seal ei nõutud president Pierre Nkurunzizalt kandideerimisest loobumist.

«Me oleme pettunud, sest kohtumisel ei öeldud midagi kõige põletavama küsimuse kohta, mis meile muret valmistab. Me ei tulnud sellepärast tänavatele, et saavutada valimiste edasilükkamist mingisuguse pooleteise kuu võrra. Me kavatseme korraldada veelgi suuremaid meeleavaldusi, et sundida Nkurunzizat ametikohalt lahkuma,» ütles üks opositsiooniliidritest Pacifique Nininahazwe.

Ida-Aafrika liidrid kutsusid pühapäeval regionaalsel tippkohtumisel Burundit valimisi vähemalt pooleteise kuu võrra edasi lükkama ja peatama igasuguse vägivalla. EAC liidrid hoidusid siiski üleskutsest Burundi presidendile Nkurunzizale loobuda kolmandaks ametiajaks riigipeaks pürgimisest.

Nkurunziza otsus kahe ametiaja järel veel kord presidendiks kandideerida on vallandanud protestid, toonud kaasa riigipöördekatse ning põgenikekriisi.

Burundi opositsioon ja inimõigusorganisatsioonid on seisukohal, et Nkurunziza püüe jääda riigipeaks veel kolmandaks viieaastaseks ametiajaks on vastuolus põhiseaduse ja rahuleppega, mis lõpetas 13 aastat kestnud kodusõja 2005. aastal.

Enamik ÜRO Julgeolekunõukogu 15 liikmest on arvamusel, et järgmisele nädalale kavandatud valimised tuleks edasi lükata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles