Eksliidrid kutsusid Venezuela presidenti poliitvange vabastama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Madurot vangis kujutav plakat opositsiooni meeleavaldusel.
President Madurot vangis kujutav plakat opositsiooni meeleavaldusel. Foto: SCANPIX

Hispaania ja Ladina-Ameerika riikide endised liidrid kutsusid eile Venezuela presidenti Nicolas Madurot vabastama poliitvange, austama põhiõigusi ja -vabadusi ning looma õhkkonna poliitiliseks dialoogiks.

Kakskümmend seitse endist riigi- või valitsusjuhti tegi avalduse pärast Venezuela reedest keeldumist anda kahele endisele presidendile luba külastada vanglat, kus hoitakse opositsiooniliidreid Leopoldo Lópezt ja Daniel Ceballost.

López ja Ceballos on vangis alates 2014. aasta veebruarist ning võimud süüdistavad neid massiprotestide õhutamises. Mullu veebruarist maini vältasid Venezuelas valitsusvastased protestid, milles hukkus 43 inimest.

"Kutsume Venezuela võime looma dialoogi ja rahu õhkkonna, mis pöörab tagasi ilmsed kahjulik tendentsid, mis mõjutavad kõigi venezuela kodanike põhivabadusi ja -õigusi," seisis avalduses.

Allakirjutanud nõudsid "lõppu tagakiusamisele ja poliitvangide vabastamist" ning "vabu ja õiglasi" parlamendivalimisi, mis peaksid toimuma 2015. aasta sügisel.

Avaldusele allakirjutanute seas on Colombia ekspresident Andrés Pastrana ja Boliivia endine riigipea Jorge Quiroga, kel ei lubatud reedel Lópezt ja Ceballost külastada.

Veel on üleskutsele allkirja andnud Hispaania ekspeaminister José Maria Aznar, Argentina ekspresident Fernando de la Rúa, Tšiili endised riigipead Eduardo Frei ja Sebastian Piñera, Mehhiko ekspresident Vicente Fox, Peruu endine president Alejandro Toledo ning Colombia endised riigipead Álvaro Uribe ja Belisario Betancur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles