Iraagi peaminister: enamik IS-i võitlejatest on välismaalased

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädalavahetusel avaldatud foto äärmuslaste kätte langenud Tadmuri õhuväebaasist.
Nädalavahetusel avaldatud foto äärmuslaste kätte langenud Tadmuri õhuväebaasist. Foto: SCANPIX

Iraagi peaminister Haider al-Abadi ütles täna, et sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik (IS) pühasõdalastest enamiku moodustavad välisriikide kodanikud.

«Iraagi kohta saan öelda, et välisvõitlejate arv on suurenenud,» ütles Abadi ajakirjanikele Pariisis. «See on rahvusvaheline probleem, mis tuleb lahendada.»

Prantsusmaa pealinnas peetakse teisipäeval IS-i vastase rahvusvahelise koalitsiooni kohtumine, kus osaleb ligi 20 välisministrit.

Iraagi valitsusjuhi sõnul oli veel hiljuti seis selline, et kuus kümnest IS-i võitlejast olid iraaklased ja ülejäänud välismaalased, ent see on praeguseks vastupidiseks muutunud.

«Daesh loob uut põlvkonda pühendunud ja ideelisi võitlejaid. Nad on valmis surema, ent nad ei ole enesetapupommarid,» sõnas peaminister, kasutades IS-i araabiakeelset nimetust.

Enesetapupommarid on valmis surema, ent mitte võitlema, Daeshi pühasõdalased seevastu on mõlemaks valmis, sõnas ta.

Esmaspäeval sai Bagdadist loodes enesetapurünnakus surma 37 Iraagi politseinikku.

Islamiriik vallutas eelmisel suvel suured alad Iraagi viies põhja- ja kirdeprovintsis.

Iraagi vägedel ja šiiitide omakaitseüksustel on õnnestunud sel aastal USA juhitava koalitsiooni õhurünnakute ja Iraani toetusel pühasõdalastelt arvestatav territoorium tagasi vallutada. Eksdiktaator Saddam Husseini sünnilinn Tikrit vallutati 1. aprillil.

Suurimaid edusamme on tehtud Diyala ja Salaheddini provintsides pealinnast Bagdadist põhjas.

Mai keskpaigas tabas IS-i vastast koalitsiooni tõsine tagasilöök, kui rühmitus vallutas Anbari provintsi pealinna Ramadi, mida Iraagi väed olid üle aasta IS-i ägedatele rünnakutele vaatamata enda käes hoidnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles