Briti euroskeptik: ilma euroliiduta oleksime enesekindlad, edukad ja vabad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu vastane plakat Inglismaal.
Euroopa Liidu vastane plakat Inglismaal. Foto: AP/Scanpix

Briti konservatiivist parlamendisaadik Daniel Hannan avaldas ajalehe The Telegraph veergudel nägemuse, milline näeks välja Suurbritannia tulevik Euroopa Liidust välja astudes.

Mees maalib stsenaariumist järgmise pildi: aastaks 2020 on Euroopa Liit endiselt languses, sellal kui Suurbritanniast on saanud regiooni kõige edukam ja konkurentsivõimelisem majandus. «Meie ülikoolid tõmbavad ligi maailma helgeimaid õpilasi. Meil on eripärane välispoliitika – liidus Euroopaga, kuid võttes arvesse ka Ameerikat, Indiat ja teisi inglise keelt kõnelevaid riike,» kirjeldab saadik.

Riiki ootaks mitmetahuline majanduspoliitika – sobivate olude korral järgiks Suurbritannia Euroopa Liidu üldist kurssi, kuid Brüsseli vastumeelsuse korral läheks sellest vajadusel mööda – näiteks kaubandussuhetes Hiinaga. Just teiste maailmaosade suurriikidega nagu Hiina, India, Ameerika ja Austraaliaga käiks sellevõrra tihedam kaubavahetus.

Suurt rikkust tooksid Hannani ennustuste järgi Suurbritannia maagaasi- ja naftavarud; samuti Hiinast imporditavad odavad päikesepaneelid, mille euroliit on keelanud.

Igal aastal hääletaks parlament selle üle, kui palju anda elamislubasid välismaistele üliõpilastele, arstidele ja põgenikele. Pärast liidust lahkumist loobuks Suurbritannia Hannani nägemuses koheselt poliitikast, mis eelistaks teisi eurooplasi Rahvaste Ühenduse kodanikele.

«Aga kõige parem osa: me oleme hüljanud pessimismi, mis meid euroliidu aastate jooksul nakatas. Tundmuse, et me oleme liiga väikesed, et midagi muuta. Kui me oleme lahkunud, raputame oma päid ja tõdeme – me oleme planeedi suuruselt viies majandus, neljas sõjaline jõud, G8 juhtivliige ja ÜRO Julgeolekunõukogu püsiliige. Samuti oleme koduks maailma kõige vägevamale linnale ja räägituimale keelele,» resümeerib euroskeptikust saadik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles