Šotimaa hoiatas Ühendkuningriiki EL-ist lahkumise eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Londonil tuleks Euroopa Liidust lahkumise korral seista silmitsi uue Šoti iseseisvusreferendumiga, hoiatas Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon teisipäeval.

Brüsselis peetud kõnes ütles Sturgeon, et EL-i valitsused ei tule vastu kõigile Briti peaministri David Cameroni nõudmistele Suurbritannia ühendusse jäämiseks.

«Sellega (EL-ist lahkumisega) kaasneks vastureaktsioon Šoti valijatelt,» lausus Sturgeon.

«Šoti tavaelanike seas võib see tuua kaasa säärase pahameeletormi, et hakatakse valjult uut iseseisvusreferendumit nõudma,» lisas ta.

Šotimaa hääletas mullu septembris rahvahääletusel Suurbritanniast lahkumise vastu, kuid Sturgeoni Šoti Rahvuspartei võitis tänavustel Briti parlamendivalimistel peaaegu kõik Šoti saadikukohad.

Cameron tegi eelmisel nädalal kahepäevase ringsõidu Euroopa pealinnades, et mõjutada EL-i ühenduse toimemehhanisme reformima, enne kui britid liikmelisuse küsimuse 2016. või 2017. aastal rahvahääletusele panevad.

Cameron soovib karmimaid nõudmisi EL-i sisestele immigrantidele, kes tahavad Suurbritannias sotsiaaltoetusi. Samuti soovib peaminister, et saareriigil oleks võimalik taganeda lubadusest luua «üha tihedam liit».

Sturgeoni sõnul ei kaasne «mõistlike» reformidega vajadus EL-i lepingute muutmise järgi, kuid hoiatas Cameroni samas äärmustesse laskumise eest.

Liidukantsler Angela Merkel lubas reedel, et Saksamaa etendab konstruktiivset rolli Suurbritannia püüetes Euroopa Liitu reformida ega välistanud ka EL-i lepingute muutmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles