Saksa eurovastases parteis on puhkenud sisepinged

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bernd Lucke
Bernd Lucke Foto: SCANPIX

Saksa eurovastases parteis Alternatiiv Saksamaa Jaoks (Alternativ für Deutschland - AfD) on puhkenud tüli seoses erimeelsustega partei tulevase suuna ning liidrite üle.

Erakond teatas teisipäeval juunikuusse planeeritud parteikongressi ärajätmisest.

Kaks aastat tagasi loodud erakond võitis eelmisel aastal Euroopa Parlamendi valimistel kaks kohta. Samuti saavutas AfD sel aastal esindatuse viies liidumaa esinduskogus.

Erakond kutsub oma programmis euroala korrapäraselt laiali saatma ning on võtnud karmi hoiaku immigratsiooni ja kuritegevuse suhtes.

Partei juhtkonnas on aga puhkenud tüli selle liidrite endise majandusprofessori Bernd Lucke ning tema ideoloogilise vastase Frauke Petry vahel. Lucke süüdistab mitmeid erakonna liidreid «radikaalsete elementide integreerimispüüdlustes AfD-sse».

Lucke soovib peamiselt keskenduda majandusküsimustele ning on immigratsiooni fookusesse võtmise vastu.

Erakonna juhi asetäitja Alexander Gaulandi väitel on parteil vaja liberaalset tiiba, kuid ilma Lucketa.

AfD otsustas jätta ära 13.-14. juuniks planeeritud parteikongressi seoses «juriidiliste küsimustega» delegaatide valimisel. Kongress tahetakse edasi lükata juuni lõppu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles