USA president allkirjastas massilist telefoniandmete kogumist piirava seaduseelnõu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Senaator Rand Paul (vasakul) võitles luureagentuuride suure tegutsemisvabaduse vastu.
Senaator Rand Paul (vasakul) võitles luureagentuuride suure tegutsemisvabaduse vastu. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama allkirjastas eile seaduse, mis piirab agentuuride pealtkuulamisõigust, teatas Valge Maja.

USA riiklikul julgeolekuagentuuril (NSA) ameeriklaste telefonikõnede andmeid koguda võimaldanud Patriot Acti sätted kaotasid alates 1. juunist kehtivuse, sest senat ei suutnud pühapäeva õhtul erakorralisel istungil ses osas üksmeelele jõuda. Selle tulemusena peatati mõnede 2001. aasta terrorirünnakute järel vastu võetud Patriot Acti alusel kehtestatud julgeolekumeetmeetmete kasutamine.

USA Freedom Acti nimelise seaduse alusel ei tohi NSA enam koguda telefonikõnede metaandmeid - numbreid, helistamise sagedust ega kuupäevi - miljonite ameeriklaste kohta, kel puuduvad igasugused sidemed terrorismiga, vaid seda hakkavad tegema telefoniettevõtted. Võimudel on ligipääs konkreetset isikut või gruppi puudutavatele andmetele ainult salajase terrorivastase kohtu loal.

Alles jäeti sätted, mis puudutavad terrorikahtlusaluste kõigi võimalike telefoniliinide pealtkuulamist ning nö üksiküritajate jälgimist.

Senat kiitis eile seaduseelnõu heaks 67 poolt- ja 32 vastuhäälega. Sellele eelnes kongressi mõlemas kojas pikale veninud arutelu, mille tagajärjel aegusid 1. juunil mõned Patriot Actis sisalduvad meetmed. Nende kasutamine peatati ning luureagentuuride tegevusvabadus vähenes.

Enne dokumendi allkirjastamist sarjas Obama seadusandjaid tarbetute viivituste ja tähtsate riiklike julgeolekuametkondade (tegevuste) andestamatu peatamise eest.

«Minu valitsus töötab kiirelt tagamaks, et meie riikliku julgeoleku ekspertidel saavad taas olema elutähtsad vahendid, mida nad vajavad meie riigi kaitsmiseks,» lausus president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles