Erdoğan kaebas Türgi päevalehe kohtusse, peatoimetajale nõutakse eluaegset vanglakaristust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cumhuriyeti peatoimetajat Can Dündar.
Cumhuriyeti peatoimetajat Can Dündar. Foto: Vedat Arik/AP

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan esitas eile hagi päevalehe Cumhuriyet ja selle toimetaja vastu, sest leht otsustas avalikustada fotod, millel kujutatakse väidetavat relvavedu Süüria mässulistele Türgi luureteenistusele kuuluvate veokitega.

Erdoğan on süüdistanud opositsioonimeelset päevalehte Cumhuriyet ja selle peatoimetajat Can Dündari tõega vastuolus olevate fotode avaldamise ning salajase info hankimise ja levitamise eest, edastas ametlik uudisteagentuur Anatolia.

Päevaleht Hürriyet kirjutas hagi koopiat tsiteerides, et presidendi õigusmeeskond taotleb Dündarile raskendavatel asjaoludel eluaegse vanglakaristuse, eluaegse vanglakaristuse ja 42 aasta pikkuse vangistuse määramist.

Samuti taotlevad Erdoğani juristid päevalehe andmeil Dündarile süüdistuse esitamist organisatsiooni loomises kavatsusega panna toime kuritegusid.

Cumhuriyet avaldas reedel 2014. aasta jaanuarist pärinevad fotod, millel näidatakse Türgi julgeolekujõude leidmas kaste, mida kirjeldati riikliku luureteenistuse (MIT) veokites Süüriasse saadetavate relvade ja laskemoonana. Veokid peeti kinni Süüria piiri lähistel.

Leht väitis, et fotod tõestavad Süüria mässuliste relvastamist Türgi poolt - väide, mida Ankara jõuliselt eitab.

Erdoğan süüdistas pühapäeval usutluses riiklikule telekanalile TRT Dündari spionaažis ja lubas teda karistada. «Loo kirjutanud isik maksab kõrget hinda. Ma ei lase tal sellest puhta nahaga pääseda.»

Cumhuriyet ei ole lasknud end hirmutada. Teisipäeval avaldas leht pealkirja «Me oleme vastutavad (loo eest)», mille all on ära trükitud ajakirjanike ja kolumnistide nimed ja fotod.

«Meie, Cumhuriyeti töötajad võtame koos oma peatoimetajaga vastutuse loo eest, mis paljastab tõe vahejuhtumi kohta, mida riigiametnikud kuude vältel eitasid,» seisis avalehel avaldatud artiklis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles