Vene meedia määrib Nobeli komitee, USA ja Ukraina nime

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama 2009. aastal Nobeli rahupreemia tunnistuse ja medaliga.
USA president Barack Obama 2009. aastal Nobeli rahupreemia tunnistuse ja medaliga. Foto: SCANPIX

Vene rahvusvaheline uudistekanal Sputnik väidab, et USA püüab veenda Nobeli komiteed tänavust rahupreemiat Ukraina presidendile Petro Porošenkole andma.

Sputniku väitel on nende käes kirjavahetus, kust ilmneb, et Ukraina ja USA on sõlminud kokkuleppe, mille kohaselt survestavad Ühendriigid Nobeli komiteed auhinda Porošenkole andma.

USA saatkond Oslos kinnitab, et tegemist on võltsinguga, kirjutab ingliskeelne Norra uudiste portaal The Local. Sama kinnitab Ukraina parlament. Ka Nobeli komitee sekretär Olav Njølstad peab lugu väljamõeldiseks. «Me võime vaid oletada, miks peaks keegi välja mõtlema ja levitama sedasorti väärinfot,» kirjutas ta Aftenpostenile.

Sputniku väitel on tegemist Ukraina parlamendi esimehe Volodõmõr Groismani kirjaga USA saatkonnale ja selles nõutakse suuremat kindlust, et auhinna saab just nimelt Porošenko.

«Härra Porošenkole on äärmiselt oluline, et oleks kindlad garantiid, et ta 2015. aastal Nobeli rahupreemia saab,» seisab trükitud kirjas, mida presenteeritakse ka Sputniku kodulehel. «See rõhutaks demokraatliku maailma üksmeelset toetust Ukraina terviklikkusele,» kirjutas Groisman väidetavalt.

Kirjas tuuakse välja, et kaks Nobeli komitee liiget juba toetavad Porošenko kandidatuuri ning nüüd on tarvis näha vaeva ülejäänud kolme meelemuutuse tagamiseks. 

Sputniku lehel vaatamiseks üles pandud kirjas sisaldub ka viide USA presidendi Barack Obama rahupreemiale. «Palume teil survestada neid senaatoreid, kes tegid Nobeli komiteega edukat koostööd 2009. aastal.»

«Me arvame, et kiri on väljamõeldis ja ebaaus loo välja mõtlemise katse,» kommenteeris USA Oslos asuva saatkonna avalike suhete osakonna ametnik Emilie Bruchon.

«See on valeinfo. Sellise numbriga kirja ei ole parlamendi esimehe andmebaasis olemaski. See on 100 protsenti vale,» kommenteeris Volodõmõr Groismani kõneisik Dmitro Stoliaršuk Norra ajalehele Aftenposten.

Lugu paistab The Locali teatel olevat alguses saanud niinimetatud alternatiivajaloolase Eric Zuesse sulest. Ta on sage ingliskeelse veebilehe www.Ukrainewar.info kaasautor ning nii tema kui teised sellel veebilehel sõna võtvad autorid toetavad Venemaa seisukohti Ukraina konflikti osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles