Läti presidendiks valiti Raimonds Vējonis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti kaitseminister Raimonds Vējonis.
Läti kaitseminister Raimonds Vējonis. Foto: Wikipedia

Läti seimis täna toimunud erakorralisel istungil valiti presidendiks praegune kaitseminister Raimonds Vējonis.

Roheliste ja Talurahva Liidu (ZZS) kandidaat Vējonis pääses ainsana viiendasse vooru, kus tal tuli presidendiks saamiseks koguda vähemalt 51 häält. Vējonist toetas salajasel hääletusel 55 parlamendisaadikut, tema vastu andis hääle 42 rahvasaadikut.

«Ma teen oma parima, et anda oma panus Läti julgeoleku suurendamisse ning kogu riigi heaolu parandamisse,» ütles Vējonis seimis peetud kõnes. «Ma arvan, et täna on meil põhjust olla oma tuleviku osas optimistlik, me võime olla saavutatu üle uhked.»

«Ma teen kõik, et meie, läti rahvas, erakonnad ja parlament tegutsesime koos ühtse meeskonnana ning otsused, mis me teeme, viiksid meid jõukama Lätini. Mul on au teenida Lätit,» lisas Vējonis.

Kokku kandideeris Läti riigipeaks lisaks Vējonisele veel kolm kandidaati. Teises voorus langes välja Läti Regioonide Bloki kandidaat Martins Bondars, kolmandas vooru tulemusena jäi kõrvale Koosmeele kandidaat Sergejs Dolgopolovs. Neljandas voorus edestas Vējonis Rahvuslaste Ühenduse kandidaati Eglis Levitsit. Viiendas voorus hääletatigi vaid Vējonise üle.  

Pihkva oblastis sündinud 48-aastasel Vējonisel on pikk poliitiline kogemus, ta oli keskkonnaminister aastatel 2002–2010, siis oli ta lühikest aega parlamendis opositsioonis, 2014. aastast on ta Läti kaitseminister. Vējonis annab presidendi ametivande tänavu juulis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles